Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor lettek a Reformáció 500 nagykövetei

3841
Gundel Takács Gábor

Nagyköveti programmal folytatódik a reformáció 500. évfordulóját ünneplő emléksorozat, melynek keretében Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezetők hívják fel a figyelmet a reformáció máig ható értékeire.

Történelmi, kulturális és tudományos utazásra hívnak vallási hovatartozástól függetlenül a Reformáció 500 nagykövetei – Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor. A nagyköveti programmal a reformáció 500. évfordulóját ünneplő emléksorozat szervezői szeretnének rávilágítani a reformáció mai kor emberének is meghatározó értékeire, valamint felhívni a figyelmet a Reformáció 500 keretében zajló kulturális események, pályázatok és tudományos konferenciák sorozatára.

unnamed (1)_2Az emlékév jelmondata, a „Megújulás lendülete” is arról tanúskodik, hogy az állandó és változatlan értékekre építve megújulhat az egyén és a közösség élete. Ehhez kapcsolódóan a nagykövetek bemutatkozó videóüzenetben egy-egy személyes példán keresztül mutatják be, hogy az ő életükben miként játszott meghatározó szerepet a megújulás.

»Rengeteget köszönhetünk a reformációnak, mely valójában a hétköznapi ember életének minden apró szegletében ott rejtőzik. A megújulás örökös kihívás marad mindannyiunk számára, legyen szó munkáról, magánéletről, mindennapokról. Én erre gondolok a mikrofon előtt, és ezt tartom szem előtt akkor is, amikor kilépek a stúdióból« – vallja Gundel Takács Gábor.

A nagykövetek a magyar reformáció történetének a mai kor számára inspiráló alakjain keresztül is szeretnék szélesebb körben ismertté tenni a reformáció napjainkig ható értékeit a család, a nők szerepéről való gondolkodás vagy épp a gazdaság terén.

»Fontos megmutatni, hogy a reformáció ma is aktualitással bír, és láthatóvá kell tenni azokat a jelentős protestáns alakokat, akiknek elhivatottságából ma is erőt meríthetünk. Szeretnénk minél szélesebb közönséggel megismertetni azt a sokszínűséget, amelyet például Lorántffy Zsuzsanna is képviselt. Iskolaalapító, családanya, a 17. századi Magyarország egyik legönállóbb gondolkodású és legműveltebb asszonya volt: miért ne lehetne mindez a mában is egy erős inspirációforrás?« – teszi fel a kérdést Bényi Ildikó.

Forrás: Reformáció500


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!