Benedek Zalán Ádám és Éva archetípusába vetíti bele a két nemről szóló igazságokat

2983
Benedek Zalán előadóművész életének fontos része a humor Fotó: Pesthy Márton

Fontosnak éreztem elmondani a véleményemet egy ilyen darab révén, hogy a férfi és a nő – akármennyit harcolnak is egymással – mégis csak szövetségesek alapvetően, s lehet ezt jól csinálni – véli Benedek Zalán előadóművész, aki legutóbb a Pannon Egyetem szervezésében mutatta be Ádám és Éva című előadását, teltház előtt.

– Az ötlet, hogy férfi-női kapcsolatról írjak darabot, már néhány évvel ezelőtt megszületett. Eredetileg kamaradarabra gondoltam, 2–4 szereplővel. Később beláttam, ezt a humor felől kellene megközelíteni, mert a téma egyébként egy kincsesbánya – mondta el előadása kapcsán Benedek Zalán.

– Gondolkodtam, hogy mi legyen a formája, s 2014 körül fogalmazódott meg az, hogy lehetne a műfaja stand-up comedy, mivel korábban csináltam már monodrámát, s ez nagyon belepasszolt az addigra kiforrott koncepcióba. Egészen pontosan a műfaja a stand up és a színház mezsgyéjén mozog. Ehhez nem kell díszlet, s egy nagyon egyszerű technikai háttérrel is megvalósítható. Ezért indultam el ezen az ösvényen, mivel egyre inkább úgy látszott, hogy fog ez működni.

Benedek Zalán elmondta, a humor fontos része az életének, de színházban mindig inkább a drámai irányok vonzották. A Pannon Egyetem kamaratermében is bemutatott Ádám és Éva című előadásban a Bibliából ismert Ádám és Éva amolyan hivatkozási pontkét jelenik meg, a történet nem konkrétan róluk szól, de Zalán ebbe a két archetípusba vetíti bele a férfit és a nőt. Az első felvonás inkább társadalomkritika, a második pedig a házasságról beszél, a két rész egymásra épül.

– Ha úgy nézzük, a férfi és női szerepek kisebb-nagyobb mértékben mindig is problematikusak voltak, most ráadásul a genderideológia (ami kétszáz éve még nem létezett, sőt, lehet, hogy kétszáz év múlva már nem létezik) hatványozottan fontossá teszi. A férfi-női kapcsolatok azonban átjárják az életünket, s nem biztos, hogy erről a kérdésről újat lehet, újat kell mondani, de tagadhatatlan, hogy törekedtem aktualitást kölcsönözni a téma megközelítésének.

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/benedek-zalan-adam-es-eva-archetipusaba-vetiti-bele-ket-nemrol-szolo-igazsagokat-2166711/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!