A Baptista Világszövetség éves közgyűlése

2015
A BVSZ Női vezetése a thai baptista vezetőkkel

Ázsia – egy kontinens messze tőlünk, ahonnan mindenféle hírek jönnek keresztényüldözésről, természeti katasztrófákról, éhínségről, politikai instabilitásról, militáris államhatalmakról. Mindeközben a kis termetű emberek jó hírét mosolyuk, kedvességük, figyelmességük, embertársaik iránti tiszteletük teszi.

Baptista világunk egyik legvitálisabb kontinense Ázsia. Növekvő gyülekezetek, dinamikus közösségek találhatók kontinensszerte.

A konzultáció résztvevői

A Baptista Világszövetség éves közgyűlése az idén Thaiföldön került megrendezésre. Ilyenkor számomra – szolgálatomból eredően – két különböző rendezvényen is adódnak feladatok. A közgyűlést megelőző napokban tartjuk a BVSZ Női tagozatának elnökségével az éves bizottsági ülésünket. Minden kontinens elnöke egyben alelnöke a BVSZ női szervezetének, s ezeknek az évente egy alkalommal megtartott megbeszéléseknek nagyon komoly menetrendje van a tennivalók felosztását, a közös programok kidolgozását illetően. Valahogyan ilyenkor áttekinthetővé válik számomra a földgolyó minden kontinensén a nők, különösen a baptista nők élete, helyzete. Fantasztikus megélni, hogy egy Atyánk van, aki gondot visel ránk fajunktól, bőrünk színétől, temperamentumunktól és minden különbözőségünktől függetlenül.

A Chiang Maiban tartott ülésünket a fiatal női vezetők konzultációja zárta, ahová a Fülöp-szigetekről, Vietnamból, Mianmarból (Burma), Indonéziából, valamint Thaiföld különböző törzseiből (Karen, Lahu törzsek) és városaiból, Bangkok, Khon Kaen, Mae Sot, Merim, Mae Hong Song és Mei Sai érkeztek képviselők. Az előadó dr. Louise Kretzschmar rendszeresteológia-tanár volt Dél-Afrikából.

Neville Callam és Paul Msiza

Bangkok adott helyet a Baptista Világszövetség éves közgyűlésének. Egyházi vezetők, teológiai professzorok, különböző szervezetek vezetői, intézményvezetők, lelkipásztorok alkották e népes tábort. A BVSZ éves közgyűlésének kiemelkedő eseménye dr. Neville Callam főtitkár búcsúztatása volt, ugyanis nyugdíjba vonul 2017 decemberével. Az új főtitkár megválasztása és felavatása is megtörtént egyben. Elijah Brown az Egyesült Államokból követi majd dr. Callamot ebben a tisztségben 2018. januártól.

Paul Msiza elnök a következő négy pontban fogalmazta meg a Baptista Világszövetség összetartozásának fontosságát a mai világ kihívásai közepette: 1. keresztény egység, 2. misszió és evangelizáció, 3. segítségnyújtás és közösségben fenntartható fejlődés, 4. szabadság és igazságosság.
Egy gondolatot hadd emeljek ki Neville Callam főtitkár jelentéséből is a reformáció 500 éves jubileumára reflektálva: „Isten gyönyörködik abban, ahogy a méltatlan embert hit által megigazítja az evangélium átformáló erejének újrafelfedezésével.”

A Denton és Janice Lotz által létrehozott Emberi Jogokért kitüntetést 2017-ben dr. Cynthia Maung testvérnő kapta, aki már harminc éve dolgozik a mianmari (burmai) menekültek orvosi ellátásáért a Mae Sotban kialakított egészségügyi központban, amelyet volt alkalmam meglátogatni.

A Karen menekülttábor oktatási központja

A Mae Sotban töltött másfél nap alatt még vendégül látott bennünket a Karen néptörzs menekültjeinek tábora, ahol komoly oktatási központot hoztak létre, hogy ezek a hontalan és regisztrálás nélkül élő emberek ne kallódjanak el. Valamint megmutattak egy leányotthont, ahol a szegénység enyhítésére eladott vagy bántalmazott lányok kapnak menedéket és egyben iskoláztatást. Örömmel vezettek körbe bennünket abban a kis fagylaltozóban, amelyet missziós céllal nyitottak meg a városka muzulmán negyedében.

Sokszínű közösség vagyunk mi baptisták világszerte. Mindez Isten csodás teremtéséről, gazdagságáról szól, amiért még inkább méltó dicséretünkre, hálánkra azért, hogy bennünket is méltat arra, hogy rajtunk keresztül jelen legyen ebben a világban. Legyen mindenért övé a dicsőség! Soli Deo gloria!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!