A Baptista Művészeti Napok 2021 nyitóalkalma volt Tóka Ágoston orgonaművész és tanítványainak koncertje a Rákosszentmihályi Baptista Imaházban.

Seres Győző lelkipásztor köszöntésében elmondta, hogy 40 éve nyitották meg a felújított imaházat, és adták át az orgonát, amely az este egyik főszereplője volt. A koncert első felében Tóka Ágoston mint tanár bemutatta diákjait, és felkonferálta az elhangzó műveket. A növendékek játékát a hangszer mellett állva követte. Elmondta, hogy néhány éves tanítási és tanulási folyamat eredménye a koncert, amelyen keresztül nyomon lehet követni, hogy az orgonatanulásban milyen lépcsőfokok vannak. Másrészt az is hallhatóvá válik, hogy a rákosszentmihályi gyülekezet orgonája noha kis hangszer, mégis rendkívül színesen használható. A tanítványok, Hrotkó Dávid, Albert Zsuzsa, Tóth Norbert és Jobbágy Levente hangversenyét Seres Győző igei gondolatai követték, melyek alapjául Péter második levelének első részéből az 1–13. versek szolgáltak. Életünk meghatározó fogalma az érdeklődés, amely azonban önmagában még nem visz sikerre, csak ha gyakorlással párosul. Hívő életünk alapköve, hogy Krisztus iránti érdeklődéssel éljünk, ami meghatározza mindennapjainkat.

A koncert második felében Tóka Ágoston mutatta meg három zenemű előadásával, hogy milyen csodálatos hangzásvilág hozható elő a hangszerből.

Tóka Ágoston és tanítványainak koncertje

Műsor:

J. S. Bach: g-moll preludium
C. Franck: Három tétel a l’Organiste-ból
Előadó: Hrotkó Dávid (BTA – lelkipásztor szakos hallgató)

J. S. Bach: Pedalexercitium 
Gárdonyi Zoltán: Ünnepi befejező
Előadó: Albert Zsuzsa (Újpesti Zeneiskola)

J. S. Bach: a-moll preludium 
Pachelbel: e-moll toccata
Előadó: Tóth Norbert (Újpesti Zeneiskola)

J. S. Bach: F-dúr preludium és fúga
Mendelssohn: Allegro Maestoso a c-moll orgonaszonátából
Gárdonyi Zsolt: Két orgonakorál:
„Ó, felséges Úr”
„Úrnak szolgái, mindnyájan”
Előadó: Jobbágy Levente (Újpesti Zeneiskola)

J. S. Bach: D-dúr preludium és fúga
Gárdonyi Zsolt: EGATOP
Előadó: Tóka Ágoston

Megosztás