Az izmiri börtön fogságában…

Június 30. a keresztény vértanúk emléknapja

6359

Róma városának vértanúi a város égését (64. július 17–23.) követően haltak meg azért, mert Krisztus hívei voltak. Nevüket nem ismerjük, valamennyien Péter és Pál tanítványai voltak. Az eseményről Tacitus római történész számol be. Mivel semmi sem volt képes megállítani a híresztelést, amely szerint a tűz parancsra tört ki, Néró másokat tett meg bűnösnek, és a legválogatottabb büntetésekkel sújtotta a keresztényeket. Először azokat fogdosták össze, akik kereszténynek vallották magukat, majd az emberi nem gyűlöletét bizonyították rá sokakra. A vértanúkat vadállatok bőrébe bújt kutyák marcangolták, vagy keresztre feszítve meggyújtották őket éjszakai világításul. Vértanúságuk helye a Vatikán dombjának déli lejtője volt. Ők voltak a római egyház első vértanúi. Rájuk és hitükért a későbbiekben vértanúságot szenvedőkre emlékezve június 30. a keresztény vértanúk emléknapja. (Forrás: Neumann-ház)

Az üldözés – Jézus előre megmondta – napjainkban is tart. Az alábbi híradás kapcsán kérjük kedves olvasóinkat: imádkozzunk Andrew Brunsonért!

Andrew Brunson

Andrew Brunson annak a Steiner Józsefnek a veje, aki 30 éven át sugározta magyar nyelven Krisztus evangéliumát a Trans World Radio hullámain. Andrew felesége, Norine – Steiner József lánya – az unokatestvérem.

Andrew és Norine – USA-állampolgárok, de Norine édesapja után magyar állampolgársággal is rendelkezik – egy misszióiskolában ismerkedtek meg, ott készültek fel arra, hogy beálljanak Isten munkájába. Friss házasként, 25 éve költöztek Törökországba. Először Istanbulban szolgáltak, majd Ismirben alapították meg a Dirillis, azaz Feltámadás nevű gyülekezetet, mely hivatalosan engedélyezett közösség. Három gyermeküket is Törökországban nevelték fel.

2016 októberében hívatták őket a helyi idegenrendészeti hivatalba. Abban a reményben mentek, hogy ezúttal hosszabb időre fogják megkapni a vízumot. Ehelyett letartóztatták őket, elvették irataikat, telefonjukat, még a szemüvegüket is. Ezeket később visszakapták. Norine-t 12 nap múlva szabadon engedték, Andrew azóta is börtönben van. Államellenes összeesküvéssel vádolják, vagyis azzal, hogy ő is tagja volt az Erdogan elnök elleni puccskísérletnek. Andrew ártatlannak vallja magát. Ő kizárólag az evangéliumot hirdette, és ott segített, ahol tudott a török népnek. Unokahúgom látogathatja ugyan férjét a börtönben, de csak ablakon keresztül, és csak törökül beszélgethetnek. Andrew érdekében több mint 70 amerikai szenátor küldött petíciót a török kormánynak, amit számos képviselő is aláírt az Európai Parlamentben. A bizonytalanság (35 évre akarják elítélni, ami gyakorlatilag életfogytiglant jelent), az alaptalan vádak, az ottani börtön körülményei sok szenvedést okoznak Andrew-nak. Keresi Krisztus közelségét, vigasztalását gyötrődései között. Néhány hónapja írt egy éneket Megváltójának, amit mindennap többször elénekel. Pár sort idézek belőle nyers fordításban:

Méltó vagy, egyedül méltó.
Könnyeimet és fájdalmamat áldozatként emelem fel.
Taníts részt vállalni a te szenvedésedből,
Isten Báránya, méltó vagy, egyedül méltó

A mai Izmir azonos a Jelenések könyvében szereplő Szmirnával. Ennek a gyülekezetnek üzente Jézus a mennyből, hogy szenvedni fog… de legyen hű mindhalálig (Jel 2,10). Vajon milyen hűséget, kitartást vár tőlünk kényelmes, szabad körülményeink között Jézus? Ezt mindenképpen kéri:

„Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok…” (Zsid 13,3)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!