Az Európai Baptista Nők Szövetsége (EBWU) 2023. október 5–8-ig tartotta meg az ötévenként megrendezésre kerülő választói konferenciáját Rigában, Lettországban.

Harminc országot képviselt a közel száz jelen lévő hölgy. Az európai jelző ebben az esetben mindig bővebb kört foglal magában, mintsem csak a szűk értelemben vett földrajzi Európa. Hiszen Közel-Kelet és Közép-Ázsia is része ennek az egységnek. Az EBWU előző elnökeként nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy betöltsem a választást előkészítő jelölési bizottság elnöki tisztségét.

A leköszönő bizottság tagjai – Fabienne Seguin (Franciaország) elnök, Ruth Madarova (Szlovákia) alelnök, Alexandra Anderson (Wales) titkár, Ligita Bodniece (Lettország) pénztáros, valamint Siham Daoud (Libanon) és Cristina Pokidko (Moldávia) bizottsági tagok – nehéz időszakról számolhattak be, hiszen szolgálati idejük alatt tört ki a világjárvány, a Covid–19. Alig csitultak a félelmek, elkezdődött az ukrán–orosz háború. Ennek hozadéka volt az a tény is, hogy orosz résztvevők nem jöhettek el a konferenciára.

De mind tudjuk, hogy a világ eseményei fölött a mi Istenünk az Úr.

A konferencia témája nem véletlenül volt a „Mindent felülmúló béke” a Filippi 4,6–8-ra alapozva: „és az Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” A vendég előadó a Baptista Világszövetség Női Tagozatának elnöke, Karen Wilson volt Ausztráliából. A résztvevők nagy izgalommal készültek a tartalmas előadások és műhelymunka mellett az új szolgálattevő csoport megválasztására. A választás napján még meg is állapítottuk, milyen különös történelmi fordulat, hogy az elnökjelölt egy libanoni testvérnő. Eddig általában a Közel-Kelet jelentett izgalmat a politikai feszültségeket illetően, és ki gondolta volna, hogy most itt, Európa közepén élünk meg viharos esztendőket. Külön hálát adtunk együtt az ottani békés időszakért, és könyörögtünk, hogy Istenünk állítsa helyre a békét Európa közepén is. Így döbbenetes volt a másnap reggeli ébredés, amikor szembesültünk a hírrel, hogy Izraelt támadás érte. És a Libanonból érkezett képviselők aggódva figyelték, mi várja őket, hogyan tudnak hazajutni. A béke törékeny.

A megválasztott új vezetők a következők, néhányan az előző bizottságban már szolgáltak, de most feladataik cserélődtek, és új tagok is kerültek be a nők között végzett szolgálatba: Siham Daoud (Libanon) elnök, Cristina Pokidko (Moldávia) alelnök, Ruth Madarova (Szlovákia) titkár, Ligita Bodniece (Lettország) pénztáros, és a tagok Klaudia Wiazowska (Lengyelország), Nadia Morokhovets (Ukrajna), Lucia Vicens Rico (Spanyolország). Avatásuk az egyik rigai baptista gyülekezetben történt, amelyen J. Merritt Johnston szolgált, aki a Baptista Világszövetség Női Tagozatának ügyvezető igazgatója.

Az EBWU 75 éve alakult. Napjainkban döbbenetes szembesülnünk azzal, hogy az a cél, amit az alapítók kitűztek maguk elé, mind a mai napig aktuális. Ugyanis a második világháború idején fogtak össze az ellenséges fronton harcoló katonák asszonyai, hogy a békéért könyörögjenek, fiaikért, férjükért. Isten irgalmas volt hozzájuk. Nem gondoltuk, hogy alig egy-két generációval később ugyanez a vágy fogalmazódik meg az európai baptista nők szívében: „Adj, Urunk, békét!” Azóta pedig bővült a kör, és mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy könyörögjünk a világ békéjéért, a gonosz hatalmának megtöréséért, Istenünk oltalmáért, irgalmáért minden nép fölött.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!