Az élet természete a növekedés

Ifjúsági konferencia Vácon

3974
A dicsőítés a Karneol zenekar vezette

Október 6–8. között huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Váci Ifjúsági Konferenciát. Az idei téma a növekedés volt.

A jelentkezések alapján lehetett sejteni, hogy nagy lesz az érdeklődés a találkozóra. Szombaton teljesen megtelt a közel háromszáz főt befogadó baptista imaház.

Lőrik Levente előadása

Péntek este és szombat délelőtt Lőrik Levente gödöllői lelkipásztor tanította a fiatalokat. Első előadásában elmondta, hogy sok a párhuzam a biológiai és a szellemi törvényszerűségek között. A Biblia és maga Jézus Krisztus is gyakran használta fel a természet képeit egy lelki igazság bemutatására. Az élet természete, hogy növekszik, egy hívő embernek is, aki megismerte a megváltást, és újjászületett, növekednie kell. A növekedés folyamat, melyhez idő kell, de nem minden embernél ugyanolyan gyorsan történik. Elhangzott az is, aki visszafejlődik, az háttal közelít a szakadékhoz.

A második előadás a szentségről szólt. Mivel Isten szent, az őt követőknek is meg kell szentelődniük. Egyre tisztábbnak kell lennie életünknek, egyre inkább elszakadva az Isten ellen lázadó világtól, és egyre jobban elköteleződve Krisztusnak.

Hallgatóság

A harmadik előadásban azokra az eszközökre hívta fel a figyelmet az előadó, melyeket Isten adott a hívő ember számára, hogy növekedni tudjon. Ezek közül a legfontosabb a Szentírás, mely lelkünk tápláléka, de fontos az imádság és a közösség is.

Szombat délután szemináriumokon vehettek részt a konferenciázók. Merényi Zoltán korunk kihívásairól beszélt, melyek növekedésünk akadályai is lehetnek. Beszélt a materializmus, az individualizmus, a szekularizáció, a relativizmus és a média hatásairól. Milánkovics Dániel az Isten dicsőítésében való növekedésről vezetett műhelymunkát. A fiatalok nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is dicsőítették Istent.

Meláth Attila már hagyományos párkapcsolati szemináriumát is nagy érdeklődés kísérte. A lelkipásztor tabuk nélkül beszélt a szexuális kérdésekről, a házasságra való felkészülésről.

Révész Jonatán és a Meláth házaspár

Szombat este Révész Jonatán angyalföldi lelkipásztor evangelizált. A tékozló fiú példázatából az otthon maradt idősebbik fiúról beszélt. Elmondta, azért, hogy növekedjünk, először is meg kell születnünk, újonnan kell születnünk. Ennek egyik akadálya az önigazságunk, mikor vallásos vagy humanista elképzelésből jó embernek tartjuk magunkat, és nem látjuk meg elveszett állapotunkat.

Nem maradhatott el a hagyományos jelenet sem. Melyben a váci fiatalok egy saját maguk által írt történetet játszottak el.

Játék

Szombat este teaházzal zárult a program, ahol szabadon beszélgethettek, ismerkedhettek a résztvevők egymással.

A konferencia vasárnap délelőtt Merényi Zoltán előadásával zárult, aki a szeretetben való növekedésről beszélt. Elhangzott, hogy a hitben való növekedés együtt jár a szeretetben való növekedéssel. Egyre őszintébben, szenvedélyesebben, mélyebben kell szeretnünk Istent és embertársainkat. Ebben segítségünkre van a Szentlélek, aki elvezet minket a szeretet forrásához. A legkiválóbb evangelizációs módszer a szeretet, erre vágyakoznak az emberek, mivel erre lettünk teremtve. Ha az életünkben megjelenik és kiteljesedik a szeretet, az másokat is Krisztushoz vonz.

Konferálás

A három nap során a Karneol zenekar vezette a fiatalokat a dicséretben. Jó hanglatú, áldott légkörű találkozó volt. A résztvevők visszajelzései alapján elérte célját a konferencia, a fiatalok segítséget kaptak ahhoz, hogy hitük, szolgálatuk, szeretetük gyarapodjon.