Afrikai testvérek látogatása

2727
Papp János egyházelnök az afrikai testvérekkel és Füredi Kamilla misszionáriussal az Országos Lelkipásztori Konferencián

Május elején a Magyarországi Baptista Egyház vendégei voltak Joseph S. Fornah, a Sierra Leone-i Baptista Szövetség vezetője és Titus Kamara baptista lelkipásztorok. Utazásuk elsődleges célja az volt, hogy meglátogassák Füredi Kamilla misszionáriust, aki az afrikai országban végez szolgálatot, és betegsége miatt tartózkodik idehaza.

A két afrikai pásztor több rendezvényen is részt vett, többek között a május 10-i Országos Lelkipásztor-konferencián is felszólaltak. A találkozón készítettünk velük interjút.

Sierra Leone kis területű ország Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán partján. Szomszédos országai Libéria és Guinea. Mangrovemocsárerdős partját 30–40 km széles parti síkság övezi, amely északkelet felé 150–200 m magas dombsággá emelkedik. Az ország belső részét a Guineai-küszöb völgyekkel szabdalt fennsíkjai alkotják, amelyekből 800–1200 m magas röghegységek emelkednek ki. A legmagasabb csúcsa a Loma-hegységben található Loma Mansa, 1948 méter.
Sierra Leone kis területű ország Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán partján. Szomszédos országai Libéria és Guinea.
Mangrove-mocsárerdős partját 30–40 km széles parti síkság övezi, amely északkelet felé 150–200 m magas dombsággá emelkedik. Az ország belső részét a Guineai-küszöb völgyekkel szabdalt fennsíkjai alkotják, amelyekből 800–1200 m magas röghegységek emelkednek ki. A legmagasabb csúcsa a Loma-hegységben található Loma Mansa, 1948 méter

– Mit kell tudni Sierra Leonéról?

– Ez egy szép, vendégszerető, barátságos, fejlődő ország, ahol szabadság és szeretet van.

– Mennyi keresztény él ebben az országban?

– Egy hétmilliós ország körülbelül 20 százaléka keresztény. Katolikusok, protestánsok, azon belül baptisták, metodisták, pünkösdiek is megtalálhatók az országban. Változatos a felekezeti térkép főleg Freetownban, a fővárosban.

– Szabadon hirdethetik az evangéliumot az országban?

– Gyülekezeti és vallásszabadság van az országban, bárhol hirdethetjük az evangéliumot.

– Milyen segítséget jelentett Füredi Kamilla szolgálata a Sierra Leone-i misszióban?

– Kamilla szerteágazó munkája közül a lelkipásztorképzésben volt a legnagyobb szerepe. Öt teológiai centrumot hozott létre az országban. Ezenfelül gyülekezeteket plántált és hirdette az evangéliumot sokfelé.

– Mi volt mostani magyarországi látogatásuk célja?

– Elsősorban Kamillát akartuk meglátogatni, aki beteg lett, és így kellett kimenekíteni Sierra Leonéból. Ezenfelül a Magyarországi Baptista Egyház vezetőivel is szerettünk volna találkozni, hogy megköszönjük azt a munkát és segítséget, amit hazánkban végeztek, elsősorban Füredi Kamillán keresztül. Erősítettük a kapcsolati szálakat, és beszéltünk egy hosszú távú partnerkapcsolatról is, mely mindkét nemzet számára áldást eredményezhet.

Sierra Leonei testvérek Merényi Zoltánnal a cikk írójával
Sierra Leone-i testvérek Merényi Zoltánnal, a riport készítőjével

– Milyen benyomásokat szereztek Magyarországról, illetve a magyar baptistákról?

0 Mint baptisták tudjuk, hogy egyek vagyunk, nagyon jó volt a magyar testvérekkel találkozni. Mély benyomást tett ránk az a szolgálat, amelyet Magyarországon végeznek a hívők. Részt vettünk például az Országos Lelkipásztor-konferencián, mely arra késztet bennünket, hogy átgondoljuk a saját lelkipásztori együttműködésünket.

– Magyarországról hogyan támogathatjuk az afrikai, illetve a Sierra Leone-i missziót?

– Elsősorban további misszionáriusokra van szükségünk. Ezenfelül örülnénk, ha a szövetségek között is partneri kapcsolat jönne létre, és az itteni és az afrikai lelkipásztorok között is alakulnának kapcsolatok.