A társfüggőségről (kodependencia)

1372

Ki a társfüggő?

A társfüggés kényszeres viselkedés. A társfüggő ember belső világának érzései és történései felett tévesen a külvilág, a körülmények vagy a környezete feletti uralommal igyekszik úrrá lenni. Nem érzi önazonosságának határait, annyira beleolvad a másik (szeretett vagy rettegett) ember életébe. Minden figyelme a másik körül forog: ha örül, ő is örül; ha beteg, ő is belebetegszik; ha kudarcot vall, ő is belepusztul. Már nem a saját életét éli, bár környezete úgy ítélheti, hogy milyen áldozatkész vagy épp basáskodó. Mindent megtesz azért, hogy a belül keletkezett és egyre nagyobbodó érzelmi űrt valamivel pótolja.

A társfüggő ember tíz jellemzője

1. Legalább egy kényszeres viselkedése van, de lehet több is.

2. Fogva tartják, gyötrik azok a dolgok, amelyek gyermekkori családjában nem működtek.

3. Önbecsülése nagyon alacsony (nagyon gyakran éretlen a jelleme is).

4. Meg van győződve arról, hogy boldogsága másoktól függ.

5. Pont ezért túlzott és indokolatlan felelősséget vállal másokért.

6. Társával vagy a „Nélkülözhetetlen Másikkal” való viszonya mindkettőjük számára nagyon káros és egyáltalán nem kiegyensúlyozott.

7. A tagadás mestere, és „kiválóan” elfojtja az érzelmeit.

8. Olyan dolgok miatt aggódik, amelyeket nem tud, mégis próbál megváltoztatni.

9. Életét szélsőségek jellemzik, hullámvölgyekkel küzd.

10. Folyamatosan keres valamit, ami nagyon hiányzik az életéből.

A társfüggő sors

Társfüggő sorssá alakul annak az élete, akinek túlzott kötődése rögzül. Annyira beleszövődik a másik ember életébe, hogy saját identitását lassan kiszorítja a másik baja, gondja, végül egész lénye.

Ennek gyökere a legtöbb esetben a gyermekkorban alakul ki a szülővel való egészségtelen kapcsolat eredményeként. Ez az egészségtelen kapcsolat létrejöhet akár félelemmel teljes, de akár túlzottan engedékeny és ajándékozó együttélés során is. Végül egy láthatatlan, de nagyon is valóságos „képesség” jön létre, amellyel a hasonló problémákkal küzdő embereket találja meg. Így szinte kódolva van a beteges barátság, a beteges párkapcsolat. Ha sikerül megházasodni, a hozott társfüggő beállítódás (attitűd) a párkapcsolatot a szenvedések terepévé teszi. Viselkedésében megismétlésre kényszeríti az új kapcsolatban is mindaz, ami gyermekkorban kialakult. Megpróbálja újra és újra rendbe tenni életét és kapcsolatait, de mindig megismétlődnek a problémák a rosszul rögzült megoldási módok miatt. Ez a beállítódás megmérgezi baráti, rokoni, iskolai, munkahelyi és gyülekezeti kapcsolatait is.

Amennyiben nem kezd hatékonyan a társfüggő beállítódás felszámolásához, akkor nagy eséllyel fogja gyermekeinek is „fertőzésként” átadni a társfüggőséget, a boldogtalan kapcsolatokat. Ez az állapot mindaddig fennáll, amíg a társfüggő rá nem talál arra az útra, ahol kielégítetlen és összezavarodott szeretetéhsége valódi és állandó szeretetre nem talál.

Frank Minirth és Paul Meyer A szeretet választható című könyvükben a szeretetéhséget tartályként ábrázolják. Ha egy gyermeknek a szülei ezt nem töltötték tele gyermekkorban, akkor sem veszett el minden, mert egy hitelesen szerető emberrel vagy Istennel való kapcsolatban ez megvalósulhat.