A reformáció harmadik ága

2751
Háló Gyula baptista lelkész

Nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílt április 10-én a Bácskai Kultúrpalotában az önkormányzat, a múzeum és a Hetednapi Adventista Egyház szervezésében.

A Jézus élete című tárlat három alkotó – Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba – munkáinak gyűjteménye, a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat része, amely május 22-ig tekinthető meg az aulában és a galérián.

A reformáció 500. évfordulójára rendezett előadás-sorozat zárórendezvénye április 27-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik. Habánok-anabaptisták, élő és éltető források. A reformáció harmadik ága címmel tart előadást Háló Gyula baptista lelkész a Bácskai Kultúrpalotában. Közreműködik az Érsekcsanádi Összhang Kórus (karnagy Bálint Márta).
Háló Gyula baptista lelkész telefonon nyilatkozott ma (április 25-én) a Bajai Rádiónak. „Nagyon sok forrongó pontja van az évfordulónak. Ha ki kell ragadni egyet, azt mondanám: a gondolat szabadsága a Biblia alapján. A Biblia egyre több ember kezébe került, s egyre többen gondolkodtak ez alapján. Ez indított el egy olyan szellemi mozgalmat, amely sok szálon haladt tovább, s amely egész Európa arculatát megváltoztatta.

Ami a témámat illeti, a habánok olyan nyílt társadalmi modellt hoztak létre a 16–17. században, amely önálló termelést, önfenntartást és minden dimenzióban fejlődést eredményezett. Előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy ez a „találmány” ma is rengeteg tanulsággal és inspirációval szolgál: a társadalomban lévő kisebb közösségek szorosabb és hatékonyabb együttműködésben hogyan tudnak gondolkodni.

A reformáció harmadik ága kapcsán pedig arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez az anabaptizmus. Sok kiemelkedő teológusa volt, de általában a 30. évüket sem érték meg. Máglyán, vízbe fojtva vagy kerékbe törve végezték.”

A lelkész legutóbb mintegy nyolc éve járt Baján, s mint mondta, kíváncsi, hogy élőben milyen hatást gyakorol rá a város.

„Azt látom az internet segítségével, hogy megújult. Gratulálok, jó látni egy ilyen fejlődő települést.”

Útravalót is adott a hallgatóknak (és az olvasóknak): „Nem kiszolgáltatott az az ember, aki megérti azon törvényszerűségeket, melyek segítségével valódi közösségek jönnek létre. Ezeket nem tudja senki és semmi elpusztítani. Ezen közösségek titkát szeretném minél jobban megértetni, sőt megvalósítani.”

Forrás: http://baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/5706-a-reformacio-harmadik-aga


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286