A Másik – verses est

2036

Február 17-én fél hatos kezdéssel került megrendezésre a váci Adullám Kávézóban „A Másik – verses est” címmel a Háló Gyulát mint költőt és embert bemutató est. A műsorban közreműködött Murányi Anita énekes, színész, aki a koncepciót eredetileg megálmodta és összeállította; dr. Nagy Imre orvos, író mint az alkalom navigátora, és végül, de semmiképp sem utolsósorban Háló Gyula lelkipásztor, költő.


Dr. Nagy Imre először is olyan művészekhez hasonlította Háló Gyula költészetét, mint Pilinszky János, és felhívta a figyelmet a formagazdag életműre, amiben a nagyérdemű a haikuk tömör kurtaságától a már-már epikusnak mondható alkotásokig találhat olvasnivalót. A párperces bemutatás után kezdetét vette egy interjúszerű szegmens, melyből megtudhatta a közönség, hogy Háló Gyulának gyakran belső vívódásai vagy romantikus érzelmei adnak ihletet az íráshoz. A beszélgetés egészét átitatta Háló Gyula őszintesége, mely nemcsak válaszaiban, de szemében is mindvégig ragyogott; ki is mondta, neki elsősorban az a fontos, hogy ember maradjon. Beszélt elhívásáról, a hétvégéről, mely harcokkal telt, de végül beadta a jelentkezését a teológiára, és azóta is lelkészi hivatásában szolgál. Mikor a szelíd, alázatos, harmonikus hangvételű, és a néha perelő, lobogó hangulatú, szenvedélyes alkotások disszonanciájáról kérdezték, a költő a Bibliát hívta válaszul, melyben az ó- és új ember folyamatos harcban áll, és noha törekszünk békét teremteni a szívünkben, és az utóbbit életre hívni, az első néha előbukkan, ilyenkor születnek a felfokozottabb hangvételű versek.
Dr. Nagy Imre bevezetőjét követően Háló Gyula és Murányi Anita felváltva, zenei bejátszásokkal tagolva adott elő néhány verset. Az est e szakaszát a művésznőék ketten már több alkalommal előadták más helyszíneken, de ebben a kibővült, interaktív formában most először került megrendezésre. Egy asztali lámpa fényénél szerelmes és istenes versek hangzottak el, melyek képi világa annyira magával ragadó volt, hogy a műsor zárását követően többen ráadást kértek.
A záróepizód során az alkalmi szalonban összegyűlteknek lehetőségük nyílt reflektálni az elhangzottakra. A hozzászólók valamennyien egyetértettek abban, hogy Háló Gyulának kortárs művészként nemcsak az eldugott kávézók félhomályában, de vasárnap a szolgálótérben is helye van.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!