A magyar baptisták fontosak Magyarországnak

2315
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek – mondta az emberi erőforrások minisztere a magyar baptisták negyedik világtalálkozójának záró istentiszteletén vasárnap Debrecenben. A háromnapos találkozón – amelynek immár második alkalommal adott otthont a hajdú-bihari megyeszékhely – 13 országból csaknem tízezren vettek részt, a Főnix Csarnokban tartott zárórendezvényen több mint háromezren voltak jelen.

Balog Zoltán a Főnix Csarnokban több ezer részvevő előtt kijelentette: Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül, akiket nemcsak a hagyomány köt össze, hanem a krisztusi szeretet, a krisztusi küldetés.

A tárcavezető a kormány nevében köszönetet mondott a magyar baptistáknak, akik 10 megyében, 40 településen, 49 oktatási intézményben több mint 16 ezer gyermeket nevelnek és 70 szociális intézményben gondoskodnak a rászorulókról, az elesettekről.

Balog Zoltán méltatta a 13 országból összesereglett baptista közösséget, amelyet Tamási Áront idézve Ábel szavaival jellemzett: „…azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Reményét fejezte ki, hogy a világ különböző részeiből érkezett magyarok itthon érzik magukat Magyarországon.

Ez a gondolat – „valahol otthon legyünk benne” – több mint nemzeti összetartozás, benne van nyelvünk, népdalaink, költészetünk, magyarságunk – mondta Balog Zoltán, de figyelmeztetett: önmagában a magyarságunk soha nem fog megtartani bennünket, ehhez kell Jézus megtartó ereje.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy jövő januárban ünnepeljük a Szent Korona 1978-as hazahozatalának évfordulóját. Ennek kapcsán megjegyezte: annak idején voltak olyan magyar baptisták Amerikában, akik egészen Jimmy Carter elnökig jutottak Billy Graham baptista hitszónokon és másokon keresztül, és elérték a korona visszaadását.
E folyamat része volt, hogy a kommunista Magyarországon evangelizálhatott Billy Graham a tahi táborban – idézte fel a több évtizede történteket az Emmi vezetője.

Balog Zoltán az istentiszteleten mindenekelőtt az imádságért mondott köszönetet a baptistáknak is. Megjegyezte: senki ne gondolja, hogy egy olyan minisztériumnak a működtetése, ahol együtt van az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a szociális szféra, a családügy, a társadalmi felzárkózás, a sport, az egyház, a nemzetiség, megoldható lenne „fenti segítség nélkül”. „Hogy meglegyen a segítség, az az imádság dolga” – tette hozzá.

Hozzátette: tudják, hogy nem csinálnak mindent jól, „sőt, sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok”. Ez a prófétai imádság, a kritikus szolidaritás, amivel azt akarják, hogy a nemzet ügye jó irányba menjen – jelentette ki.

Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BVSZ) dél-afrikai elnöke záróüzenetében egyebek mellett arról beszélt, hogy a világ egyre kevésbé biztonságos a saját lakóinak. Utalt rá, hogy a tudomány fejlődése ellenére milliók halnak éhen vagy vesztik életüket gyógyíthatatlan betegségben, millióknak nincs hozzáférésük tiszta vízhez. „Magunkba kell tekintenünk (…), be kell mutatnunk Isten országát ennek a világnak” – tette hozzá.

A BVSZ elnöke az egységre hívta fel a figyelmet rámutatva, hogy bár „különféle kultúrákból, társadalmakból vagyunk, de új nép lettünk: megtisztultunk Jézus vére által”.

„Mi egyek vagyunk Isten előtt (…), valamennyien Jézus Krisztuson keresztül jutottunk el Istenhez: ez az üzenet, amit közölnünk kell a világgal” – hangoztatta.

Paul Msiza szerint olyan világban élünk, ahol a gazdagok egyre gazdagabbá válnak, a szegények szegényebbé, ahol a szélsőségesek szétszaggatják a világot, „de nekünk fel kell állnunk és meg kell mutatnunk: mi vagyunk a világosság, Isten azt várja tőlünk, hogy világítsunk ebben a világban”.
Isten új népet hozott létre, az egyházat, „menjünk, mutassuk meg a világnak Krisztusban való egységünket” – szólította fel híveit a Baptista Világszövetség elnöke.

Viorel Iuga, a Román Baptista Unió elnöke a szomszédos országok baptistái nevében üdvözölte a magyar baptisták világtalálkozójának résztvevőt.
A román elnök a záró istentiszteleten az evangéliumi jó hír hirdetésére szólította fel a jelenlevőket, majd kijelentette: „akik már részesei vagyunk Isten népének, éljünk érte szeretettel”.

A magyar baptisták negyedik világtalálkozója énekekkel és záróimádsággal ért véget vasárnap a debreceni Főnix Csarnokban.

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/balog-magyar-baptistak-fontosak-magyarorszagnak-2049103/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!