2021-ben is az első szó a köszöneté! 2020 különleges év volt, ezért különleges helytállást kívánt. Ezt tapasztaltuk meg támogatóinktól, és ezért különleges köszönet jár! Köszönöm, hogy elkötelezett hűséggel, szeretettel, sok áldozattal segítették a legnyomorultabbak között végzett szolgálatot az elmúlt év során! Nevükben, a közöttük dolgozó orvosok, ápolók, egészségügyi szakemberek, oktatók, lelkigondozók, irodai dolgozók, alkalmazottak nevében is köszönjük! A 2020. év során küldött adományok visszaigazolását márciusi körlevelünkkel küldjük ki.

Mindig, de most különösen is „reménység alatt” tervezünk

Indiában a kalkuttai Premananda lepramissziós kórház támogatása folyamatos vállalásunk. Átfogó gyógyító-rehabilitáló tevékenységüket örömmel segítjük hosszú évek óta, mivel a hatalmas szükségben jó érzés látni az eredményeket. A referencia-kórház személyzete kiváló felkészültséggel és odaadással végzi nehéz munkáját. Kongóban folytatjuk a szűrővizsgálatok végzésének támogatását. Ez olyan terület, amit nem lehet eléggé bővíteni: általa sikerül egyre korábbi stádiumban diagnosztizálni a betegeket a hazánknál huszonnégyszer nagyobb területű országban! A szűrőkampányok rengeteg utazást, időt, türelmet igényelnek munkatársainktól. Támogassuk őket! A szintén támogatásunkkal történő műtéti tevékenységek pedig a rokkantság enyhítését szolgálják. Szeretnénk a tavalyi kettő (Kuakua és Nienge) után több artézi kutat is biztosítani Kongónak, hogy tiszta ivóvízhez juthassanak távoli falvak lakosai, és ne kelljen kilométereket gyalogolniuk vízért az amúgy is megterhelt asszonyoknak.

Új munkaterületünk Ázsiában Mianmar

A Mawlamyine Keresztény Leprakórházat egy komoly céladománynak köszönhetően élelmezéssel, gyógyszerellátással támogathatjuk. Ezúton is hálásan köszönjük! Ezenfelül pedig a mozgássérültté vált leprabetegek rehabilitációjában szeretnénk az év során adományainkkal részt venni. Álljon itt egy bátorító történet ízelítőül a sok közül:

A 30 éves mianmari Phyo Vai Soe-ról 11 éve, 19 éves korában állapították meg a leprabetegséget a Mawlamyine Keresztény Leprakórházban. Bár azonnal meg akarták kezdeni gyógykezelését, a fiatalember hazaszökött félelmében. Édesanyjának kellett visszavinnie a kórházba! Ettől kezdve ingázott a szülői ház és a kórház között.

Öt évvel ezelőtt a kórházban ismerte meg a feleségét, aki a nagymamájával együtt volt bent kezelésen.

Mivel nem tudta használni a mobiltelefonját, a készséges és mosolygós fiatalember, Phyo Vai Soe segítségét kérte. A telefonhasználati oktatás közben megszerették egymást, később összeházasodtak! Majd egy kisfiuk született, akinek a neve lefordítva ezt jelenti:

„Ha hívlak, válaszolj!”

Phyo élete másként alakulhatott volna, de feleségének megismerése után egészen más irányt vett. A szüleivel is jó volt élni, de a feleségével és a kisfiával ez különös boldogságot jelent! – vallotta. Feleségének, Mahve Htvének el kellett jönnie a falujából, mert leprabeteg férfihez ment feleségül. Családja nem fogadja el a férjét, ezért ő maga is már öt éve nem járt otthon. Két hónapja tettek erre egy próbát, de a fiatalasszony bátyja elutasította Phyót, főként a mozgássérültsége miatt. Így el kellett hagyniuk a falut. Ilyen erős a megbélyegzés és kirekesztés a leprával és fogyatékossággal kapcsolatosan! A lepra így szét tud szakítani ma is családokat! Ugyanakkor mintaszerű, amilyen szeretettel Phyo felesége kiáll mellette. Phyo bal lábán csúnya fekély keletkezett. Emiatt begipszelték a lábfejét és lábszárát, hogy csökkenjen a sebre nehezedő nyomás. Phyo tudja, hogy állapota miatt ismét a Mawlamyine kórház segítségére szorul majd. „Nélkülük meghaltam volna!” – vallja.

Nagyon köszöni a segítséget, és kér mindenkit, hogy a jövőben is támogassák a leprabetegeket.

Ezt kérjük mi is szeretettel, számítva hűséges támogatóink további megtisztelő segítségére.

Isten őrizze meg az ön és szerettei egészségét!


Központi ünnepség

A lepra elleni harc világnapján rendezett központi ünnepség január 31-én, vasárnap 16 órakor lesz a Kelenföldi Evangélikus Templomban (Budapest XI., Bocskai út 10., a 4-es metró Újbuda-központ megállójától pár lépésre).

A rendezvényt élőben közvetítjük a Lepramisszió – Magyarország Facebook-oldalán.

Elérhetőségeink
Lepramisszió – Magyarország
Cím: 1151 Budapest, Alag u. 3. Telefon: 06-30-638-4736
E-mail: info@lepramisszio.hu. Adószám: 18184747-1-42
Számlaszám: 11702036-20705549. www.lepramisszio.hu

Tisztelettel és szeretettel: Riskóné Fazekas Márta, a Lepramisszió igazgatója


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!