A keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek beszél, mellette Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Magyar Péter Marius ortodox esperes, Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke és Balog Zoltán református püspök az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén hangsúlyozta: a Krisztus-követőknek különös módon kell szeretniük egymást. Az egyháznak ez a „belső szeretetközössége” jel a világ számára, ahogy Jézus mondta a tanítványainak, „arról ismernek meg benneteket, hogy szeretitek egymást”.

Erdő Péter arról beszélt: Jézus mindenkit szeretett, az egész világért életét adta, de különös szeretettel gyűjtötte maga köré tanítványait, azokat, akik hittek szavaiban. Ennek a Krisztus körül összegyűlő közösségnek a bensőséges szeretetét jelenítik meg a keresztény közösségek és a keresztény családok.

MTI/Bruzák Noémi

Keresztény közösség, keresztény család az lesz, ahol a tagok egymás iránti szeretete Isten szeretetét jeleníti meg. „Ezért nem mindegy, hogy csupán jó családunk van, vagy igazi, jó, keresztény családban élünk. Ez még magasabb fokra emeli azt a természetes jót és szeretetet, ami az emberek között a családban megvalósul” – fogalmazott a bíboros.

Kitért arra, hogy a keresztény közösségeknek „egymás terhét” kell hordozniuk, ahogy arra már Szent Pál figyelmeztetett: „ha az Eucharisztiában együtt részesülünk, akkor az életben sem hagyhatjuk, hogy közülünk valaki nyomorúságot szenvedjen, miközben másoknak feleslegük van.”

Erdő Péter szólt arról is: a különböző keresztény felekezeteket még mindig van, ami elválasztja egymástól, és a „Krisztusban való egység” megtalálása „figyelmet, fáradságot, elszánt és igényes munkát kíván”. De a teljes egység eléréséig a keresztény közösségek gyakorolhatják a szolidaritást és a testvéri szeretetet minden keresztény, különösen az üldözöttek iránt.

Az elmúlt évek eseményei igazolták, hogy a hitükért meggyilkolt keresztények – VI. Pál pápa szavaival élve – megvalósítják a vértanúság ökumenizmusát – tette hozzá Erdő Péter.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke arról beszélt, nehéz időben különösen fontos, hogy „rácsodálkozzunk Isten megtartó szeretetére”. Isten ugyanis nemcsak beszél a szeretetről, hanem „szabadító jótetteivel cselekszik is értünk”.

MTI/Bruzák Noémi

Ennek a cselekvő szeretetnek a lényegét fogalmazza meg a 103. zsoltár: Isten megbocsátja a bűnöket, meggyógyítja a betegségeket, és „megváltja életünket a sírtól”. Isten szeretete tehát megújít testben és lélekben, de ennél is többet tesz: az örök élet tágasságába helyezi a földi életet – mondta a református püspök.

Ezt végiggondolva lehet igazán megérteni az idei ökumenikus imahét mottóját: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” – tette hozzá Steinbach József.

Kitért arra is, hogy az imahét tematikáját összeállító svájci szerzetes közösség tanácsát megfogadva érdemes megállni és rácsodálkozni Isten gyógyító és megtartó szeretetére. E szeretet nélkül végigrohanva az életen ugyanis „észre sem vesszük, hogy a gonosz játékszereivé leszünk és rombolunk, ahelyett hogy Isten eszközeiként építenénk az ő országát” – fogalmazott a református püspök.

Balog Zoltán református püspök beszél az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

Az ökumenikus imahetet megnyitó istentisztelet szolgálattevői:

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek; Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke; Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke, Balog Zoltán református püspök; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök; Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita; Papp János baptista egyházelnök, MEÖT-elnökségi tag; Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, MEÖT-alelnök; Khaled A. László metodista szuperintendens, a MEÖT Felügyelőbizottságának elnöke; Frank Hegedűs anglikán esperes, MEÖT-felügyelőbizottsági tag; Magyar Péter Marius ortodox esperes, MEÖT-felügyelőbizottsági tag; a szerb ortodox egyház képviselője; Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára.

A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.

bnid \ guz \ gry

MTI 2021. január 17., vasárnap 19:10

Az esemény beszámolói:
Református.hu – Csodálkozzunk rá Isten szeretetére!
Evangélikus.hu – Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért
MagyarKurír.hu – Az őrületbe futó civilizációnkról és a szeretet útjáról az ökumenikus imahét országos megnyitóján


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!