A hónap témája 2016. december: a szeretet légköre

8291

A hónap igéje

„Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez.” (1Péter 4,8)

a hónap gondolata

Mi lehetne kézenfekvőbb leírása a közelgő ünnepeknek, mint a „szeretet légköre”? Noha napjainkban egyre nehezebb erre összpontosítanunk, hogy – legalább törekvés szinten – ez a cél valósuljon meg a fényár-ajándéközön-roskadozó ünnepi asztal-tip-top lakás eszményített ideája helyett. Ráadásul a céltévesztett kirakatbirodalom megvalósításáért folytatott ünnepi hajsza a fő felelőse lehet a gyakran épp ekkortájt kirobbanó veszekedéseknek, a pattanásig feszült, szeretetet nélkülöző hangulatnak. Ez azonban csak az egyik oldal, amely azokat érinti, akiknek megadatik, hogy nagy családban, rokonsággal töltsék el ezt az időszakot. Sokakban talán fel sem merül, hogy közvetlenül körülöttük nem mindenki ilyen szerencsés (még akkor is, ha esetleg ők nem érzik magukat mindig annak). Ne csak a teljesen egyedül maradt idős emberekre, vagy a társadalom perifériáján tengődő nehéz sorsúakra gondoljunk most. Jussanak eszünkbe azok a közelebbi-távolabbi egyedülálló ismerőseink, akik számára bizony nem a karácsonyi vacsora menüje és a kinek mi kerüljön a fa alá a legégetőbb kérdés ilyenkor. Akiket belülről éget valami mély, kimondatlan kétség és üresség: hogyan élhetné át, kivel osztozhatna a szeretet légkörében és meddig tart még ez a hiány, ha egyáltalán véget ér? Ők nemcsak a szentestét, de sokszor az év egész utolsó hetét kilátástalan, véget nem érni tűnő elszigeteltségben töltik. Aki nem élt át ilyet, aligha tudja átérezni helyzetüket. Mégis tehetünk az érdekükben: ha tudatosan átgondoljuk, kik vannak egyedülállók, a környezetünkben egyedül élők, és hogyan enyhíthetnénk magányukon ebben a számukra nehéz, fájdalmas ünnepi időszakban? Konkrét biztatást meríthetünk akár a fenti igeverset eggyel tovább olvasva és így igyekezhetünk őket is bevonni a szeretet légkörébe.

a hónap kérdései

Kitart-e bennünk a szeretet a szeretet ünnepéig? Mit tehetünk ezért? Képesek vagyunk túllátni saját megszokott környezetünkön és törődni a körülöttünk élő egyedülállókkal? Mit jelent számunkra az, hogy a szeretet sok bűnt elfedez?

a hónap imája

Atyánk, kérünk, tölts be bennünket szereteteddel, hogy ezáltal képesek legyünk egymást kitartóan szeretni, családunkon belül és azon kívül is. Ámen.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!