„Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd.” Példabeszédek 3:27

A fenti igevers, a tevékeny szeretet határozza meg gondolkodásunkat, működésünket „békeidőben” is, azonban az elmúlt héten ez az ige különösen fontossá vált számunkra.

A háború kitörése utáni nap keresett meg minket egy miskolci iskola, ahol több mint száz kárpátaljai kollégistának volt szüksége adományokra, hiszen mikor elindultak otthonról, még nem tudták, hogy a hétvégén nem látogatnak már haza. Számukra indítottunk adománygyűjtést. Majd érkeztek a menekültek, így a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve, elkezdtünk úgy segíteni, ahogy az módunkban állt: átalakítottunk intézményeket a menekültek fogadására, az összes intézményünkben és partnergyülekezeteinkben elindítottuk az adománygyűjtést, megszerveztük ezeknek az eljuttatását a szükséget szenvedők számára, szociális étkeztetésünket kiterjesztve, eddig 2300 adag melegétellel segítettünk a határon áthaladóknak.  

A háború első hetében több mint kétszáz ember kapott szállást az intézményeinkben: Ózdon, Hevesen, Sajószentpéteren, Tuzséron, Vecsésen, Gyomaendrődön, illetve Nagydoboson, a baptista imaházban. Kollégáink nemcsak szállással, étellel, ruhával és tisztálkodási szerekkel segítették a menekülteket, de az ügyintézésben is mellettük álltak. A kijevből menekült külföldi diákok hazajutását segítve felvették a kapcsolatot a konzulátusokkal és megszervezték a továbbutazásukat. A menekültek orvosi vizsgálatát koordinálták. Két fő jelezte, hogy szeretnének munkába is állni, számukra napi bejelentéses munkát szerveztek az egyik közeli gyárban. És természetesen nem maradt el a lelki segítségnyújtás, támogatás sem.

A távolabb dolgozó kollégáink pedig a munkaidejükön túl vettek részt a menekültek szállításában, adományok szortírozásában és fuvarozásában, szendvicskészítésben, melyet a határra juttattunk el.

A következő időszakban arra készülünk, hogy a menekültek továbbhaladását vagy, ha a magyarországi tartózkodás mellett döntenek, akkor lelki és fizikai támogatását koordináljuk. Az étkeztetésük, és mindennapi szükségeik támogatását fizikai és anyagi adományokból fedezzük. Éppen ezért továbbra is köszönettel fogadunk minden támogatást alapítványunk banszámlaszámán.

Bankszámlaszámunk: OTP Bank, 11738008-21470130
Kedvezményezett neve: BTESZ Alapítvány
Közlemény: Adománygyűjtés – Ukrajna

Hálásak vagyunk az önkéntes felajánlásokért is: intézményeinkben az adományok szortírozásában, a fent említett helyszíneken pedig a menekültszállásokon felügyeletben, étkeztetésben, a gyermekekkel való foglalkozásban van szükségünk segítségre. Az önkéntes jelentkezéseket az alapitvany@btesz.hu címen fogadjuk.

Hálásak vagyunk minden felajánlásért, adományért, önkéntességért és munkatársaink erőn felüli munkájáért! Önkéntesünk szavait idézve: “Szó szerint áldás itt lenni! Ha valaminek van értelme, akkor ennek a segítésnek van. Hála, hogy tehetem!” Számunkra ezt jelenti a tevékeny szeretet.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!