3 kérdés – 3 válasz

Tsevellel (Baldanjunai Tseveltogtokh), a Mennyek Országa Mongol Baptista Gyülekezet lelkipásztorával

1876

1. Magyarország és Mongólia között van egy megállapodás, amelynek köszönhetően számos mongol diák tanulhat Magyarországon. Nektek milyen lehetőségetek van kapcsolatba kerülni ezekkel a fiatalokkal?

Amióta létrejött a megállapodás a két ország között, minden évben 100-200 diák jön Magyarországra. Ahhoz, hogy kapcsolatot tudjunk tartani velük, mi keressük fel őket, és próbálunk segíteni a beilleszkedésben például azzal, hogy elmegyünk értük a repülőtérre, meglátogatjuk őket a kollégiumukban, segítünk abban, hogy gyorsabban kiismerjék magukat a városban vagy éppen az ügyeik intézésében. Segítünk az új diákoknak megvenni alapvető dolgokat, például evőeszközöket. Meghívjuk őket magunkhoz vendégségbe, invitáljuk őket a gyülekezetbe, ahol autentikus ételeket eszünk az alkalom végén, ezzel is próbáljuk csökkenteni a honvágyukat a családjuktól távol kerülő fiataloknak. Ilyen módokon kezdjük el a kapcsolat kiépítését!

2. Tőled tudjuk, hogy valami rejtélyes oknál fogva a mongolok kedvenc sportja inkább a kosárlabda, mint a lovasíjászat. A sportmisszióban milyen lehetőségek vannak az itt tanuló mongol diákok esetében?

Mivel a diákok ösztöndíjjal jönnek ide tanulni, így szűkösek az anyagi lehetőségeik, és kevés alkalommal tudnak kosárpályát kibérelni! Nagyon érdeklődőek a közös kosarazás iránt! Ez remek lehetőség a közelebb kerüléshez és az evangelizációhoz! Ebben az évben szeretnénk az Örs vezér terénél a metróhoz közel bérelni egy kosárlabdapályát, de sajnos errefelé nagyon magasak az árak, így erre nincs nagyon lehetőségünk. Tavaly rendszeresen béreltünk pályát egy távol eső helyen, és tartottunk alkalmakat. A diákok nagy érdeklődést mutattak, és így alkalmunk volt velük megosztani a jó hírt!

3. Milyen kihívások, szükségek vannak most a szolgálatotokban?

2006-tól szolgálunk a mongolok között, és szeretnénk továbbra is Isten országát építeni közöttük. Mivel a feleségem 2015-ben egy betegség folytán mozgássérült lett, így 24 órás ápolásra van szüksége, ugyanis nem tudja saját magát ellátni, ezért mindig vele kell lennem. Nincs saját lakásunk, egy garzonban élünk, így nehézünkre esik befogadni bárkit is. Nagyobb lakásra lenne szükségünk, hogy be tudjuk fogadni a diákok külföldről idelátogató családtagjait, hogy így is tudjunk szolgálni feléjük.

Ha támogatni szeretnéd a Mennyek Országa Mongol Baptista Gyülekezet szolgálatát, küldd adományodat az MBE számlaszámára! A közleménybe írd be: mongol misszió.

Az egyház számlaszámai: OTP Bank Nyrt.: 11706016-20213558, KDB Bank (Magyarország) Zrt.: 13555555-11111111-11111111