2023. január – Mit viszel tovább?

559

A hónap igéje

„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” (Zsolt 90,12)

Meghatározott pillanatokban szeretünk az idő hosszára vagy múlására úgy hivatkozni, mint értékmérő vagy érdemszerző tényezőre. Például „25 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen”, „már 40 éve házasok vagyunk”, „80 év tapasztalata van mögöttem” és így tovább.

Pedig önmagában az évek múlása nem garancia semmire, esetleg arra, hogy idősebbek lettünk, vagy közelebb vagyunk életünk végéhez. Ellenben napjaink bizonyosféle „számlálása” annál hasznosabb és áldásosabb lehet. Ez a „számlálás” nyilván valamilyen tudatos szemléletet, áttekintést, helyes értékítéleteket és ezekből fakadó döntéseket jelenthet. Mi lehet ehhez biztosabb alap, mint hitünk, az Ige, Istennel való kapcsolatunk?

Számunkra az évek fordulója kiváló alkalom újragondolni a mögöttünk levő útszakaszt, és előretekinteni, keresve kérdésünkre a választ, hogy mit érdemes továbbvinni és mit nem.

Benne vagyunk már a januárban, így részben talán már ki is rajzolódik, mire volt elég az óév-újévi ünnepkör, és mire nem. Bizonyára marad még e hónapban szembesülnivaló és mérlegelésre szoruló gondolatunk, cselekedetünk, szokásunk, gondolkodásmódunk. Az ige azt mondja: „De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek…” (JSir 3,21)

Adjunk mi is időt még magunknak januárban erre az újra meggondolásra!

A hónap gyakorlata

Kérdezd meg naponta magadtól: Jó érzületeket, hozzáállást, életgyakorlatot viszek tovább a holnapba?

A hónap imája

Uram, köszönöm világosságodat, mellyel rámutatsz a jóra, de a rosszra szintúgy! Köszönöm és kérem életváltoztató erődet, mely lehetőséget ad nem csupán öregedni, de növekedni is!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!