2018 Fiatal Baptista Művésze – Dósa Csenge

2910

A Magyarországi Baptista Egyház vezetősége Dósa Csengének adományozta a 2018 Fiatal Baptista Művésze díjat. Az elismerésről, családról, hitről és művészetről beszélgettem vele.

Hogyan fogadtad a hírt, hogy megkaptad a 2018 Fiatal Baptista Művésze díjat?

Nagyon meglepődtem, nem számítottam rá, megtisztelő volt és örültem. Személyesebbnek éreztem a többi díjnál, mert szorosabban kötődik a hitéletemhez. Ugyanakkor az is felmerült bennem, hogy én ehhez még túl fiatal vagyok, biztosan vannak mások, akik már többet letettek az asztalra.

Milyen családba érkeztél, hol nőttél fel?

Szüleim a „Wessiben” ismerkedtek meg, és mi is „odaszülettünk”. Nagyon szerencsésnek mondom magam, mert idillben, biztonságérzetben nőttem fel, szoros kapcsolatban a szüleimmel és a testvéreimmel. Van egy bátyám, egy nővérérem és egy öcsém. Anyáéknak nagyon fontos volt, hogy közülünk mindenki zenéljen. Anya adta a kezembe a hegedűt ötéves koromban. Játéknak fogtam fel az elején, és közben a tanárom megszerettette velem a hangszert. A jutalmam kezdetben a sikeres órákért mindig egy kakaós csiga volt az anyukámtól. Hamar kiderült, hogy az átlagosnál több tehetségem van a zenéhez. Egy versenyen kapcsolatba kerültünk Ácsné Szily Éva tanárnővel, és 11 éves koromtól hozzá jártam a Tóth Aladár-zeneiskolába. Fantasztikus pedagógiai érzék, jelentős csapat, mai napig tartó kapcsolatok, táborok, versenyek voltak, amiket a tanárnőtől kaptam. Hozzá fűződik a pályaválasztásom is. Megszerettette velem a zenét, segítette a jellemfejlődésemet, és inspiráló környezetet teremtett számomra. Én is szeretnék majd tanítani, és abban őt tartom példaképemnek. A Konzervatórium érdekes időszak volt. Petőfi Erika volt a tanárom. A legjobb barátnőim ezekből az időkből vannak. A Zeneakadémián Kokas Katalinnál kezdtem tanulni, akivel nagyon illeszkedett a személyiségünk. A korábbiaknál erőteljesebb zenei inspiráció, más, újfajta gondolkodásmód jellemezte a közös munkánkat. Minden gondolat új volt vele, átforgatta a szabályrendszeremet a zenei formálásban. Megtanított a zenében más színeket keresni, karaktert adni valaminek. Ő maga személyesítette meg számomra a zenét. Én is talán már érettebb voltam, azért is hatott rám így, hiszen előtte is és azóta is sok inspirációt kaptam. Jelenleg Perényi Eszter és Banda Ádám növendéke vagyok. Ők azok a mestereim, akiktől rengeteget tanulok, akik rendszeresen látnak, hallgatnak, akik együttműködve tudják mindig, hogy mi a következő lépés. Igényes és alapos munkára szoktatnak. Fontos számukra az előrehaladásom. Én is érzem a fejlődést. A biztonságérzet, amit tőlük kapok, meghatározó számomra, és az, hogy erősen láttatják velem a célt.

Hogyan éled meg az Istennel való kapcsolatodat a zenei pályádon?

Sokszor döntenem sem kellett a dolgokról, mert Isten vezetett mindig. Minden egyes lépésemet ő irányította, még ha ez bennem nem is volt tudatos. Az önátadásom 2016-ban történt, amikor egy ifitáborban kérdéseim támadtak. Olyanok, amikre mindig is tudtam a választ, mégis megakasztottak. Később realizáltam, hogy nagyobb döntést hoztam, mint képzeltem. Isten kezébe tettem az életemet. A legnagyobb dolog az életemben, hogy az övé lehetek, és ő formál. Igyekszem hagyni, hogy munkálkodjon bennem és akár általam is, ezért próbálok úgy dolgozni és úgy kapcsolódni másokhoz, hogy azzal őt képviseljem.  Őszintén szólva a zenei pályán nem érzek magamban túlzott ambíciókat, nem szeretem magam másokhoz hasonlítani, nem jellemző rám a versenyszellem. Ez nem tudom, hogy Isten védelme, vagy az én személyiségem, de a környezetem ezt hiányolni szokta. Bár sok versenyen vettem részt, legtöbbször valamilyen külső hatás eredményeként vágok bele, és a fejlődés lehetősége, a feladat és a visszajelzések érdekelnek benne. A zenét viszont nagyon szeretem, és jó arra gondolni, hogy ez egy olyan szakma, amit a mennyben is folytathatok.

Előadóként mennyire tartod fontosnak a közönséggel való kapcsolattartást? Hiszel-e abban, hogy az előadó-művészettel hosszú távú hatást lehet elérni a hallgató személyiségfejlődésében?

Minden hat ránk, amit átélünk, a zene pedig különlegesen is hat a lélekre. A lényeg szerintem, hogy úgy tudjak kapcsolódni a közönséghez, hogy olyan eszköz lehessek, aki a fentről, Istentől inspirált zeneszerző mondanivalóját a lehető leghitelesebben tudja tolmácsolni a zene mélyére hatolva.

Milyen kedves elfoglaltságaid vannak a zene mellett?

A sport kikapcsol. Szeretek társaságban lenni, kedvelem a könnyűzenét és a táncot, csak ezek közül alig fér bele valami az életembe. Viszont a zene a hobbim, az életem és a szakmám is. Néha nagyon pörög az élet, és olyankor amit legjobban szeretnék, az az alvás, de sajnos arra sincs elég időm.

Hogyan képzeled el a jövődet?

Jövőképemben engem nem riaszt meg az élet egyszerűségének megélése. Alapvetően a házasságot, a családot és az anyaságot tartom legfőbb célnak az életemben, mert azt láttam, hogy ezek több boldogságot adnak, mint bármilyen karrier. Emellett kötelességemnek érzem a talentumommal való sáfárkodást, szeretnék minél jobb és hitelesebb zenész lenni, de hogy ezt Isten hogy akarja használni bennem, az az ő dolga és a jövő zenéje. Én nyitott akarok lenni a vezetésére. Kamarazenészként és tanárként is el tudom képzelni magamat a jövőben mint hegedűművész.

Melyik a számodra legkedvesebb rész vagy ige a Bibliában?

Sok van, és mindig más kerül a fókuszba, de a szeretethimnusz nagyon kedves számomra, Isten szeretetét mutatja be, és egyben nagy kihívás is.

Murányi Anita

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!