Vidoron a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió

3156

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió hat éve végez társadalmi szolgálatot, melynek keretében nehéz sorsú emberek mindennapjaiban nyújt segítséget. Munkájuk során sem etnikai, sem vallási, sem egyéb hovatartozást nem vizsgálnak, egyetlen szempont, hogy enyhítsék a problémákat, segítsék a mindennapok méltóságteljes megélését.

A Vidor fesztivál ideje alatt is ezt hirdették, hiszen lehetőséget kaptak arra, hogy ott legyenek a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényen. Ez alkalomból beszélgettünk a misszió széles körű tevékenységéről Lakatos Katalinnal, a nyíregyházi intézmény vezetőjével:

– Nagy örömünkre szolgál, és köszönetünket fejezzük ki, hogy a neves és rendkívül nagy látogatottságú Vidor fesztivál szervezői részéről lehetőséget kaptunk, hogy több napon át részesei lehettünk e népszerű rendezvénynek. Standunkat közel kétszázan látogatták meg, ami által szervezetünk szolgáltatásait népszerűsíthettük a lakosság körében. Nagy sikere volt a térítésmentes vérnyomás- és vércukormérésnek, valamint a betegségek megelőzésére vonatkozó, szakképzett és tapasztalt gondozónőink által adott felvilágosító munkának. Bízunk abban, hogy minél több szülő és fiatal számára szolgált gondolatébresztőként az a felvilágosító anyag, amellyel egyrészről a biztonságos bulizásra szeretnénk felhívni a figyelmet, másrészről pedig a szülők számára a drogfogyasztásra vonatkozó intő jeleket szedte csokorba intézményünk terápiás segítő munkatársa.

A Vidor fesztiválon való részvételünk célja alapvetően a tudatformálás, az információnyújtás, segítő tevékenységünk népszerűsítése a lakosság körében – emelte ki Lakatos Katalin.

Házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés

– Nagyrészt Magyarország keleti térségében működnek intézményeink, szolgálataink. Az idősek részére nyújtott gondozási formáink a házi segítségnyújtás, illetve a szociális étkeztetés. A házi segítségnyújtás az ellátott otthonában történik, és elősegíti, hogy az idős emberek saját otthonukban maradhassanak, nem szükséges intézményi, kórházi körülmények között élniük. Szociális étkeztetésünk legfőbb jellemzői, hogy házias ízeket, változatos fogásokat kínál az azt igénybe vevőknek – anyagi helyzetükhöz igazodó – térítési díjért.

– Másik jelentős ellátotti kör a szenvedélybetegek, akik intézményi keretek között kapnak segítséget az absztinens életvitelük kialakításához. Ezt a munkát felkészült, gyakorlott szakemberi körrel végezzük, mert hiszünk abban, hogy minden ember fel tud állni a legmélyebb pontról is, ha ahhoz kellő segítséget kap. A szenvedélybeteg-ellátás másik formája szervezetünknél a támogatott lakhatás. Három intézményt tartunk fenn, melyekben a lakhatás mellett terápiás munka is folyik – folytatta a vezetőnő.

Családi bölcsődék, nevelőszülői hálózat

– A gyermekellátás területén családi bölcsődéink már sokéves múltra tekintenek vissza. Családias környezetben, egy-egy napköziben hét kisgyermek van két gondozónő ellátásában. Ez a létszám, illetve a felkészült dolgozók biztosítják a személyre szabott nevelés megvalósulását.

Az elhagyott vagy nem megfelelő családban nevelkedő gyermekek helyzetének javítása érdekében nevelőszülői hálózatot működtetünk. A hálózatunkon belül tevékenykedő nevelőszülők saját lakásukban nevelik a traumákon átesett gyermekeket. Ehhez a neveléshez szakmai segítséget, felügyeletet, konzultációt és nem utolsósorban anyagi forrásokat biztosítunk.

Jelen vannak a megye több településén

– A megyeszékhelyen, Nyíregyházán is működik családi bölcsődénk az Új utca 27/B szám alatt. A házi segítségnyújtás keretében személyi gondozást vagy szociális segítést igénybe vevők a Szarvas u. 38. szám alatt kereshetik fel irodánkat. Ugyanezen székhelyen működik a nappali intézményünk, ahol a szenvedélybetegséggel élő emberek kérhetnek segítséget szakembereinktől.
Szervezetünk munkatársai rendkívüli elhivatottsággal és alázattal végzik mindennapi munkájukat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyháza és Vásárosnamény központtal mintegy 25 településen összesen 730 fő életét segítjük házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés vagy szenvedélybetegek nappali ellátása keretében.

Alapítványunk a rászorulók, a társadalom perifériáján lévők, a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nehéz helyzetben lévők segítését tűzte ki célul – fűzte hozzá Lakatos Katalin.

Fullajtár András

Forrás: http://www.indexkelet.hu/rovatkeret.php?r=5&cikk=42576


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!