Üdvözlet Texasból

2163
Sam Holm, Jerry Byrd, Barbarics Péter

Az elmúlt hónapokban lapunk is hírt adott az International Commission és a Baptista Oktatási Központ által szervezett nyári angol nyelvi táborokról.

A következőkben a jelenleg Texasban tartozkodó egyik magyarországi szervező, Barbarics Péter levelét adjuk közre.

Egy nagyszerű és gazdag hét van mögöttünk. Feleségemmel, Gingivel az IC igazgatója, Jerry és Janice Byrd vendégei vagyunk McKinney-ben, ami Dallastól északra 40 perc autóútra van.

Szerdán voltunk a Glen Rose Baptista Gyülekezetben (innen kb. 2 óra autózás volt), ahol beszámoltunk a munkánkról. Együtt vacsoráztunk azokkal, akik voltak már Magyarországon (Tahi, Téglás, Miskolc, Vásárosnamény), többen jelezték, hogy szeretnének jönni majd szolgálni olyanok, akik még nem jártak Magyarországon.

Csütörtökön találkoztunk a Collin Baptist Association Church Network (régiós misszióközpont) vezetőivel, Vince Smith igazgatóval és Mark Ira Hooks kommunikációs igazgatóval. Mark készített velem egy rövid tv-interjút a jövő szeptemberi gyülekezetlátogatási projekthez, amit már el is kezdtek hirdetni.

A hétvégén pénteken, illetve vasárnap lehetőségünk volt sokakkal találkozni a McKinney Baptista Gyülekezetben.

Ebből a gyülekezetből voltak nyári táborokban, gyülekezeti projektben, illetve ifjúsági projektben is már Magyarországon. Július óta Sam Holm a vezető lelkipásztor. Bátorítottuk, hogy ő is jöjjön a gyülekezeti missziós projekttel Magyarországra.

Egy kis ízelítő a First McKinney gyülekezetről:

Hat istentisztelet van vasárnap (két időpont, három helyszín) kb. 3-4 ezer emberrel. Az istentiszteletet belső tvláncon keresztül sugározzák kb. 30-40 tv-készüléken a komplexumon belül.

Van külön gyermekközpont, ifjúsági központ. Láttunk itt két edzőtermet, tornacsarnokot, tv-stúdiót, hangstúdiót, énekkari próbatermet, számtalan különtermet. Minden vasárnap az épület különböző részeiben (kb. 20 helyen) 240 liter kávét szolgálnak fel.

Olyan, mintha egy kisvárosban jártunk volna. Csak a gyermekközpontban, a játszóterem és a közösségi termen kívül kb. 30 foglalkoztatóhelyiség van két emeleten. Hazai szemmel nehéz felfogni és elképzelni ezeket a méreteket.

(Állítólag a dallasi baptista gyülekezet ötször ekkora!)

Holnap meglátogatjuk az Amarillo Baptista Gyülekezetet. (Kb. 6-7 óra autózás.) Ann és Larry Heard vezetésével innen jöttek a legtöbben idáig a nyári táborokba (Székesfehérvár, Velence, Seregélyes, Sárosd).

Sutherland Springs Baptista Gyülekezet

Nem tudunk sok újat mondani a részletekről, úgy látjuk, hogy az otthoni sajtó elég részletesen közölte a tényeket a 26 halálos ádozatot követelő tragédiáról.

A lelkipásztoron kívül az összes vezető meghalt. Aki az imaházban volt, mindenki kapott lövést. A most már 618-ra csökkent lélekszámú település valamennyi lakosát érintette a tragédia. Sose lesz már a régi ez a kis település.

Amit itt tapasztaltunk: természetesen nagyon megrendített mindenkit ez a tragikus esemény, a nemzeti lobogókat félárbócra eresztették.

Nagyon fontos kérdés lett a biztonság. A gyülekezetek hogyan tudnak védekezni hasonló helyzetben. A Collin Baptista Missziós Központ meghirdetett egy képzést gyülekezetvezetőknek és munkatársaknak, önkénteseknek biztonsági és védelmi témában.

Szerdán találkoztam egy lelkipásztorral (volt Magyarországon is nyári táborban), aki aznap este a szószékre fegyverrel a derekán ment igét hirdetni. Azt mondta, nem maga miatt, hanem a többiek védelmében. Ma reggel a McKinney Baptista Gyülekezetben közel 20 civil fegyveres testőr volt! Úgy tűnik, ezek a dolgok itt teljesen természetesek, hiszen az USA-ban az elmúlt 28 esztendőben 398 baptista testvér halt meg gyülekezethez köthető fegyveres támadásban. God bless Amerika és Hungary is!