Üdvözlet Texasból

2459
Sam Holm, Jerry Byrd, Barbarics Péter

Az elmúlt hónapokban lapunk is hírt adott az International Commission és a Baptista Oktatási Központ által szervezett nyári angol nyelvi táborokról.

A következőkben a jelenleg Texasban tartozkodó egyik magyarországi szervező, Barbarics Péter levelét adjuk közre.

Egy nagyszerű és gazdag hét van mögöttünk. Feleségemmel, Gingivel az IC igazgatója, Jerry és Janice Byrd vendégei vagyunk McKinney-ben, ami Dallastól északra 40 perc autóútra van.

Szerdán voltunk a Glen Rose Baptista Gyülekezetben (innen kb. 2 óra autózás volt), ahol beszámoltunk a munkánkról. Együtt vacsoráztunk azokkal, akik voltak már Magyarországon (Tahi, Téglás, Miskolc, Vásárosnamény), többen jelezték, hogy szeretnének jönni majd szolgálni olyanok, akik még nem jártak Magyarországon.

Csütörtökön találkoztunk a Collin Baptist Association Church Network (régiós misszióközpont) vezetőivel, Vince Smith igazgatóval és Mark Ira Hooks kommunikációs igazgatóval. Mark készített velem egy rövid tv-interjút a jövő szeptemberi gyülekezetlátogatási projekthez, amit már el is kezdtek hirdetni.

A hétvégén pénteken, illetve vasárnap lehetőségünk volt sokakkal találkozni a McKinney Baptista Gyülekezetben.

Ebből a gyülekezetből voltak nyári táborokban, gyülekezeti projektben, illetve ifjúsági projektben is már Magyarországon. Július óta Sam Holm a vezető lelkipásztor. Bátorítottuk, hogy ő is jöjjön a gyülekezeti missziós projekttel Magyarországra.

Egy kis ízelítő a First McKinney gyülekezetről:

Hat istentisztelet van vasárnap (két időpont, három helyszín) kb. 3-4 ezer emberrel. Az istentiszteletet belső tvláncon keresztül sugározzák kb. 30-40 tv-készüléken a komplexumon belül.

Van külön gyermekközpont, ifjúsági központ. Láttunk itt két edzőtermet, tornacsarnokot, tv-stúdiót, hangstúdiót, énekkari próbatermet, számtalan különtermet. Minden vasárnap az épület különböző részeiben (kb. 20 helyen) 240 liter kávét szolgálnak fel.

Olyan, mintha egy kisvárosban jártunk volna. Csak a gyermekközpontban, a játszóterem és a közösségi termen kívül kb. 30 foglalkoztatóhelyiség van két emeleten. Hazai szemmel nehéz felfogni és elképzelni ezeket a méreteket.

(Állítólag a dallasi baptista gyülekezet ötször ekkora!)

Holnap meglátogatjuk az Amarillo Baptista Gyülekezetet. (Kb. 6-7 óra autózás.) Ann és Larry Heard vezetésével innen jöttek a legtöbben idáig a nyári táborokba (Székesfehérvár, Velence, Seregélyes, Sárosd).

Sutherland Springs Baptista Gyülekezet

Nem tudunk sok újat mondani a részletekről, úgy látjuk, hogy az otthoni sajtó elég részletesen közölte a tényeket a 26 halálos ádozatot követelő tragédiáról.

A lelkipásztoron kívül az összes vezető meghalt. Aki az imaházban volt, mindenki kapott lövést. A most már 618-ra csökkent lélekszámú település valamennyi lakosát érintette a tragédia. Sose lesz már a régi ez a kis település.

Amit itt tapasztaltunk: természetesen nagyon megrendített mindenkit ez a tragikus esemény, a nemzeti lobogókat félárbócra eresztették.

Nagyon fontos kérdés lett a biztonság. A gyülekezetek hogyan tudnak védekezni hasonló helyzetben. A Collin Baptista Missziós Központ meghirdetett egy képzést gyülekezetvezetőknek és munkatársaknak, önkénteseknek biztonsági és védelmi témában.

Szerdán találkoztam egy lelkipásztorral (volt Magyarországon is nyári táborban), aki aznap este a szószékre fegyverrel a derekán ment igét hirdetni. Azt mondta, nem maga miatt, hanem a többiek védelmében. Ma reggel a McKinney Baptista Gyülekezetben közel 20 civil fegyveres testőr volt! Úgy tűnik, ezek a dolgok itt teljesen természetesek, hiszen az USA-ban az elmúlt 28 esztendőben 398 baptista testvér halt meg gyülekezethez köthető fegyveres támadásban. God bless Amerika és Hungary is!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!