Több mint tíz éve, hogy az Ócsai Baptista Gyülekezet késztetést érzett arra, hogy létrehozzon egy óvodát, mellyel szolgálhat a városban élő kisgyermekes családok felé.

2013-ban gyülekezetünk akkori lelkipásztora, Horváth Zsolt vezetésével és sok munkatárs közreműködésével megkezdődtek az előkészítő munkák. Sikerült az intézmény számára egy alkalmas épületet kibérelni, melyet azóta gyülekezetünk megvásárolt. Az akkori épület átalakításra szorult, hiszen a rendeltetésének megfelelő előírásoknak meg kellett felelnie. Ezért gyülekezeti összefogással 2014-ben elindultak az átalakítási és felújítási munkálatok. Emberi gondolkodásra alapozva lehetetlennek tűnt, hogy kilenc hónap alatt a munkák befejeződjenek és az elinduláshoz szükséges engedélyek is meglegyenek. Gyülekezetünk a jó Isten kezébe tette le hittel teljes egységben ezt a tervet, és megtapasztalta Isten vezetését, mely által kezdtek elhárulni az akadályok. Először kétcsoportos óvoda elindítására gondoltunk, és miközben folytak a munkák, elérkezett a bejelentkezés időszaka. A bejelentkezésre érkező szülőket egy építési terület fogadta. Ennek ellenére a bejelentkezések száma alapján láttuk, hogy szükség lenne egy harmadik csoport beindítására is. Nem tanácskoztunk testtel és vérrel, hagyatkoztunk Istenünk útmutatására, és célba vettük egy háromcsoportos óvoda beindítását annak minden elvárásával együtt. Istennek hála, hogy a 2014. szeptemberi tanévkezdésre rendelkeztünk az induláshoz egy óvodának alkalmas, berendezett épülettel és minden hatósági engedéllyel. Istennek legyen hála!

Óvodánk ma is három csoporttal, hetvenöt gyermekkel működik. Ez 100%-os feltöltöttséget jelent. Minden évben túljelentkezés van, ezért az öröm mellett bánatos is a szívünk, hogy nem tudunk minden gyermeknek helyet biztosítani, aki óvodánkat választja. Jellemző, hogy az óvodába járó gyermekek kb. 20%-a baptista, 80%-a más vallási közösséghez tartozik. 

A jubileumi hálaadó alkalom a baptista imaházban kezdődött, ahol emlékeztünk az elindulásra és az eltelt tíz évre. A megnyitó szavak után Papp József Barnabás, az ócsai gyülekezet lelkipásztora kért áldást az alkalomra. Majd ezt követően Krisztiánné Tőzsér Judit óvodavezető röviden bemutatta az óvoda mindennapjait, aki 2024-ben Ócsa város kiváló nevelője díjat vehette át. Ez után meghívott vendégeink mondták el köszöntő gondolataikat. A felszólalók között köszönthettük Papp Jánost, a Magyarországi Baptista Egyház elnökét, Horváth Zsolt lelkipásztort, óvodánk névadóját, n. t. Hantos Péter református vezető lelkipásztort, Pánczél Károly országgyűlési képviselőt és Bukodi Károlyt, Ócsa város polgármesterét.

Óvodánk mottója:

Szívet elérve, az elmét tanítva!

Óvodánk küldetése:

Az ócsai Hajnalcsillag Baptista Óvoda missziója, hogy a családok partnereivé legyünk gyermekeik nevelésében, akik felnőve hatással lesznek a világra Jézus Krisztus eszközeiként.

Miért Hajnalcsillag lett a nevünk?

Én, Jézus küldtem el angyalomat, hogy ezekről bizonyságot tegyen nektek a gyülekezetek előtt. Én vagyok Dávid gyökere és új hajtása, a fényes hajnalcsillag” (Jel 22,16) – mondja magáról az Úr Jézus Krisztus.

A hajnalcsillag is azt jelenti számunkra, hogy nincs még itt a nappal, de közeledik. Majd eljön az idő, amikor véget ér a sötétség. Eljön az idő, amikor Jézus mint ragyogó fényesség fog megjelenni népe számára.

Ünnepségünk az óvodánál folytatódott, ahol nagyon impozáns díszítés és alkalomhoz illő tartalom fogadott minden vendéget, melyre az óvodai dolgozók a gyermekekkel együtt hat hónapi munkával készültek fel. Meghallgattuk színvonalas műsorukat, majd az óvodavezető és helyettese méltatták azt a sok segítséget, mellyel az óvoda működéséhez hozzájárult gyülekezetünk szolgáló csapata mind ez idáig. Az óvodai ünnepély színvonalát emelte gyülekezetünk ének-zenei szolgálócsoportja. Lehetőség volt pendrive megvásárlására is, melyen az óvodai dolgozók énekelnek olyan énekeket, melyeket a mindennapokban a gyermekekkel is szoktak énekelni. Az alkalom végén a születésnapi torták elfogyasztására volt lehetőség, melyet a gyermekek szülei felajánlásának köszönhettünk. A közös tortázás után Turáni Csongor hegedűművész előadását hallgattuk meg, aki gyermekdalokat játszott. Mindenki számára lehetőség volt az egyik csoportszobában az óvoda életéről fotók megtekintésére! Hálát adunk Istennek, hogy létrehozta és mindeddig megtartotta óvodánkat, ezért a jövőt is az ő kezébe tesszük!

„Nagy dolgokat művelt velünk az Úr, azért örvendezünk.” (Zsolt 126,3)

Szabadszállási László


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!