Timothy Keller: Hit és kételkedés

3047
Könyvborító

A könyv 2012-ben, a budapesti Harmat Kiadó és a kolozsvári Koinonia Kiadó gondozásában jelent meg.

Amit a szerződőről tudni érdemes: Timothy Keller egy amerikai presbiteriánus lelkipásztor. 20 évvel ezelőtt New Yorkban, Manhattanben a semmiből alapította meg a Redeemer Gyülekezetet. Azt a célt tűzte maga elé, hogy a szkeptikus, városias New York-i értelmiséget kívánja megszólítani. Az eltelt évek alatt folyamatosan gyarapodott a gyülekezet. Ma mintegy 5000 főt számlál, és számos városban alapítottak további közösségeket is. Amerika huszonöt legbefolyásosabb vallási vezetője közt tartják számon. Több könyve felkerült a New York Times bestseller-listájára. A „Hit és kételkedés” című könyve két fő részre tagolódik…

Az első fő részben a szerző a keresztyénséggel kapcsolatos hét legnagyobb ellenvetést és kételyt tekinti át, melyet sok éves szolgála során az emberektől hallott. Célja, hogy tisztelettudóan megvizsgálja a kételyek mögött meghúzódó alternatív felfogásokat. A következő, nagyon is aktuális kérdésekre keresi a választ: Miért engedi Isten a szenvedést? Miért van pokol? Hogyhogy csak egy igaz vallás létezik? Hogyan követhetett el az egyház ennyi igazságtalanságot? Cáfolja-e az evolúció a teremtéstörténetet? Megbízható-e a Biblia? A szerző szerint alapvető kérdés az, hogy mennyire vagyunk őszinték akkor, amikor saját kételyeinkkel nézünk szembe. Vajon keressük-e igazán a válaszokat, vagy megmaradunk a keserű kételkedésnél és kivonjuk magunkat az Istennel való kapcsolatból? A könyv mások fő részében a hit mellett szóló érveket sorakoztatja fel, amelyek a következők: Isten nyomai a világban, Isten megismerésének a lehetősége, a bűn kérdése, a vallás és evangélium kapcsolata, a kereszt (igaz) története, a feltámadás valósága.

A világban sokan élnek olyanok, akik szinte követelik a végső istenbizonyítékokat. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy: ugyanilyen erővel nem bizonyítható Isten léte, ám Isten nyomai jelen vannak a világban.

Számos dolog sokkal könnyebben magyarázható Istenre tekintve, mint nélküle: ilyen pl. az emberi jogok és a belénk írt erkölcsi mérce. Keller érvelése sajátos módon megy végbe: szépirodalmi példákkal él, nagy gondolkodókat idéz és vitákat is beemel értekezéseibe, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket a közgondolkodásban. A könyv végül egy néhány oldalas epilógussal zárul. Ebben – többek között – ezt írja Keller: „El kell ismernünk, hogy gyakorlatilag mindannyian úgy indulunk el az Isten felé vezető úton, hogy akarunk tőle valamit. Ám előbb-utóbb tudatosítanom kell, hogy egész életemmel adósa vagyok Neki azért, amit értem tett. Ő a Teremtőm, és már csak ezért is mindent neki köszönhetek. De Ő a Megváltóm is, akinek végtelenül sokba került, hogy megmentsen.

Egyetlen felébredt szív sem képes ellenállni annak, aki nemcsak mindenható, hanem bebizonyította, hogy képes mindent feláldozni értünk.”. Timothy Kellernek ez a könyve ugyan nem egy könnyed délutáni olvasmány, de aki megküzd vele, annak felszabadító élményben lesz része. Ezért tudom ajánlani mindenkinek elolvasásra.

Forrás

A könyv megrendelhető


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!