Szexualitás és házasság: Mennyi idő kell egy kapcsolat megéréséhez?

5428
A kép illusztráció

Az érett életkor a kapcsolat melletti döntés lényegi feltétele, hiszen az érettség beálltáig nagymértékben változik a személyiség. Lányoknál az érettség alsó korhatára körülbelül tizennyolc, fiúknál huszonegy év.

A tizennyolc éves kor alatt kötött házasságok bomlási aránya nyolcvan százalék körül van. Hasonlóan éretlen állapot az is, ha a fiatalok tizennyolc éves koruk előtt kezdenek szexuális életet, majd erre építve kötnek házasságot akár öt-hat évvel később.

Az érett személyiség összetett fogalom. A helyes együtt járás ideje alatt egy érett ember képes meglátni, hogy párja érett személyiség-e. És meddig kell tartania az együtt járásnak, mikor érik be a kapcsolat?

A szerelem, a szerelmi hormonnak nevezett feniletilamin (PEA) nagy általánosságban tizennyolc hónapig tartja fenn a „lila ködöt”.  Ez idő alatt a fiatalok nem tudják reálisan megismerni egymást. Tehát, ha biztosra szeretnének menni, az eljegyzéssel is várni kell a tizennyolc hónap múltáig, és még utána is legalább fél évig, hogy immár a „lila köd” nélkül ismerhessék meg egymást, és a köztük levő különbözőségeket, s gyakorolhassák egymás elfogadását.

Vegyük komolyan a Biblia tanítását:

Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. (…) Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való tartózkodásnak.” (Prédikátor 3)

Forrás: Tomka Ferenc írása, mely az Új Ember folyóiratban jelent meg

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!