Segítő kezet nyújtanának az arra rászorulóknak

2162
Fotó: Matey István

A roma integrációról és társadalmi felzárkóztatásról tartott konferenciát a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) Debrecenben október 19-én.

A tanácskozás célja az volt, hogy megismertessék az érintettekkel azokat az intézkedéseket és pályázati lehetőségeket, amelyekkel a romákat segíteni tudják akár a tanulásban, akár a munkahelykeresésben, és a társadalomba való beilleszkedésben.

Bogdán László, Cserdi polgármestere is bemutatta a településén folyó mintaprogramot – © Fotó: Matey István

Magyarországon az egyik legfontosabb kérdés a romák kérdése – vallja Bogdán László, Cserdi polgármestere, aki többek között arról híres, hogy egy többségében romák lakta települést felvirágoztatott. Mióta ő vezeti a falut, azóta nem csak a bűnözés, de a munkanélküliség is teljesen megszűnt.

Túl sok az előítélet

– Ha a romák kérdéséről van szó, gyakran álarcot rakunk fel és elkezdjük egymást feltétel nélkül szeretni, viszont legbelül nem ezt érezzük. Az elmúlt harminc évben a kormányok nem álltak kellőképpen az ügy mellé. Miért mondunk olyanokat, hogy szeretjük a romákat, volt jó roma osztálytársam vagy szomszédom? Egyszerűen erősíteni akarjuk a pozitív sztereotípiákat, amitől azt hisszük, hogy népszerűek leszünk a magyar közéletben. Pedig nem a romákat kell szeretni, hanem egymást tisztelni. Nem azt kellene nézni, hogy kinek milyen a bőrszíne, hanem azt, hogy mit tett le az asztalra – hangsúlyozta Bogdán László.

Hozzátette, aki segítségre szorul, annak kezet kell nyújtani, nem csak beszélni róla. Az iskolák is egyre jobban válogatnak az gyerekek között, hiszen lassan külön vannak a magyar és a roma oktatási intézmények. Ez az állapot pedig tarthatatlan, hiszen nem lenne szabad különbséget tenni. Azt viszont értékeli, hogy egyre többen küzdenek azért, hogy az előítéleteket csökkentsék.

Az oktatásra került a hangsúly

Rácz Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Titkárságának Egyházi és civil ügyekért felelős koordinációs referense elmondta, a romák helyzetét az oktatással lehet könnyebbé tenni. Az egyházi felekezetek ezért is hozták létre a Keresztény Roma Szakkollégiumokat, amelyeken keresztül segítik a felsőoktatásba bekerült hallgatók a tanulásban, az idegen nyelvek elsajátításában, a tehetségük kibontakoztatásában. Ilyen szakkollégiumok Debrecenben és Hajdúböszörményben is működnek. A kormány emellett az Európai Uniós támogatásokkal segíti a romákat, így jöttek létre többek között a Biztos Kezdet Gyerekházak, a roma lányok iskolaelhagyását megakadályozó programok, az Útravaló ösztöndíjprogram, valamint a Tanoda pályázatok.

HBN-BR

Forrás: http://www.haon.hu/segito-kezet-nyujtananak-az-arra-raszoruloknak/3654299


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!