Reformáció 500 – gála

2324

Október 31-én egész napos programsorozattal készült a Reformáció Emlékbizottság a reformáció 500 éves jubileumának megünneplésére a Papp László Sportarénában.

A délelőtt 10 órától kezdődő rendezvényen megtelt a közel 12 ezer fős sportcsarnok. Az ünnepséget Balog Zoltán miniszter, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke nyitotta meg, majd kezdetét vette a protestáns istentisztelet, melyen igét Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke hirdetett.

A következőkben Papp János baptista egyházelnök, Fabiny Tamás  evangélikus püspök és Pataky Albert pünkösdi egyházelnök közösen mondták el a hitvallást. Az áldást követően 11 órától beszédet mondott Balog Zoltán miniszter, majd az „egyik egyháztag”, Orbán Viktor  miniszterelnök ünnepi beszéde következett. A miniszterelnök elmondta, hogy a legfőbb jó az emberek számára az, ami az Istentől származik.

Áldás és kiváltság, Isten ajándéka, ha a mai Európában hitelesen képviselhetjük a kereszténységet.

13.30-tól vette kezdetét a gálaműsor, amely csodálatos kulturális programmal gazdagította a közönséget. A jelenlévők a reformáció emlékévében lezajlott programokról láthattak összeállítást, valamint rendkívül változatos produkciók – versek, zenei darabok, tánckoreográfiák – következtek. A gálaműsor kiemelt baptista résztvevői, Tóka Ágoston orgonaművész játéka, valamint Mező Misi és barátainak éneklése magával ragadták a közönséget.

A sportaréna előtti téren a három legnagyobb protestáns felekezet kültéri installációit csodálhatták meg a látogatók.

A reformátusok gyönyörű díszkapuval készültek, az evangélikusok hatalmas képeskönyvet állítottak fel, mi baptisták pedig a habán udvarház mindennapjainak néhány részletét megjelenítő interaktív hagyományőrző programot mutattunk be. A rendezvény házigazdái, egyben az emlékév médianagykövetei Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor voltak.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!