„Re: formáció” – a komplex műveltségi vetélkedő

1503

Folytatódik a Re: formáció műveltségi vetélkedő, amelynek soron következő „megmérettetése” az országos középdöntő lesz regionális versenyekre bontva.

Már sok izgalmas és aktuális információ tudható a rendezvény előttünk álló szakaszáról, ám ezeknek ismertetése előtt érdemes visszatekinteni az eddig történtekre, valamint arra is, hogy egyáltalán miként született meg ez a komplex műveltségi vetélkedő.

A Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága és az Oktatási Hivatal 2016 nyarán hirdette meg a Re: formáció – megújuló világ, valamint a Re: formáció – kulturális kincskereső elnevezésű komplex műveltségi vetélkedőit az általános és középiskolás diákok számára, az érdeklődés pedig óriási lett a rendezvény iránt. Már az első, online fordulóban – egy előzetes regisztrációt követően – 2016. december 5-én közel 130 iskolából 300 csapattal 1500 diák vett részt.

A versenyhez kapcsolódó feladatok részben az 500 évvel ezelőtti reformáció korába nyúltak vissza, amelyek helyes megoldásához a diákoknak tisztában kellett lenniük az akkori történelmi jelentőségű eseményekkel, valamint a reformáció szereplőinek életét is ismerniük kellett. Másrészről viszont egy tágabb kontextusban is értelmezniük kellett az eseményt. A vetélkedő szervezői ugyanis arra is kíváncsiak voltak, hogy a diákok tudták-e, hogy az akkori történések hogyan befolyásolták napjaink kultúráját és társadalmát, valamint hogy képesek-e úgy vizsgálni a reformációt, mint egy megújulást segítő, jövőbe mutató lehetőséget.

Az első forduló tétje a regionális középdöntőkbe való bekerülés volt, amelyek idén tavasszal veszik kezdetüket. Április 22-e a középiskolai csapatok fordulója, valamint május 13-án az általános iskolások mérik majd össze tudásukat. Ez az erőpróba előreláthatóan írás- és szóbeli feladatokat, ezeken kívül pedig gyakorlati versenyrészeket tartogat a továbbjutó csapatok számára. Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa azt is elárulta, hogy a középdöntőben kifejezetten kreatív feladatokra is számítani lehet majd. Például éneklés, disputa, színdarab előadása vagy a magyar protestantizmus valamelyik fontos épületének megtervezése is, amelyet a csapatoknak (makettként) a döntőre meg is kell majd építeniük.

Jelenleg a finálé, azaz a döntő pontos időpontja még szervezés alatt van, ám előreláthatóan 2017 őszén, szeptemberben kerül majd megrendezésre.

További információk

A középiskolás korosztály középdöntőjének helyszínei (április 22.):

 • Győr – Révai Miklós Gimnázium (Győr, Jókai utca 21.)
 • Kaposvár – Klebelsberg Középiskolai Kollégium (Kaposvár, Álmos vezér utca 1.)
 • Budapest – Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 3.)
 • Budapest – Eötvös József Gimnázium (Budapest, Reáltanoda utca 7.)
 • Kecskemét – Kecskeméti Református Internátus Kollégium, díszterem (Kecskemét, Hornyik János körút 4.)
 • Debrecen – Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ (Debrecen, Monti ezredes utca 7.)

Az általános iskolás korosztály középdöntőjének helyszínei (május 13.):

 • Győr – Révai Miklós Gimnázium (Győr, Jókai utca 21.)
 • Kaposvár – Kodály Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola (Kaposvár, Szondi utca 3.)
 • Budapest – Budapest V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium (Budapest, Szemere utca 5.)
 • Kecskemét – Kecskeméti Református Internátus Kollégium, díszterem (Kecskemét, Hornyik János körút 4.)
 • Debrecen – Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ (Debrecen, Monti ezredes utca 7.)
 • Miskolc – Diósgyőri Gimnázium, díszterem (Miskolc, Kiss tábornok út 42.)

A középdöntők mindkét esetben az összes helyszínen párhuzamosan zajlanak! Kérjük a sajtó képviselőit, hogy reggel 9:15-re érkezzenek a helyszínekre, mivel ekkor lesz egy rövid tájékoztató a számukra! A középdöntő előreláthatóan 15:15-ig tart. Az eseményről készült cikkekben közölt képeket a Reformáció Emlékbizottság a későbbiekben – forrásmegjelöléssel – szeretné felhasználni.

Reformáció Emlékbizottság, sajtókommunikációs munkatárs: Fekete László; e-mail: laszlo.fekete2@emmi.gov.hu; tel.: 06-1/795-3905