Ökumenikus hálaadó istentisztelet államalapításunk ünnepének előestéjén

2135

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, pénteken Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.

Az ünnepi liturgiában közreműködött Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Cserháti Ferenc katolikus püspök, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára és a MEÖT tagegyházainak vezetői.

Bogárdi Szabó István igehirdetésében arról beszélt: az államalapítás ünnepén emlékezni kell „Isten megtartó kegyelmére”, hiszen Isten nemcsak megáldotta, hanem sokszor meg is szánta a magyar népet. Aki pedig Istenre és szabadításaira emlékezik, az keresni is fogja őt – tette hozzá.

A református püspök szólt arról, hogy az „ünnepben mindig a jövendőket is kutatjuk, de ha valami bizonytalan körülöttünk és bennünk, könnyen kapunk a magabiztos szó után”.
Ma sokan vannak, akik megingathatatlanul tudni vélik, mi a teendő „életünk dolgaival, mit kellene tennie az országnak, a kontinensnek”. Közülük néhányan még Istenre is hivatkoznak, anélkül azonban, hogy figyelnének rá, keresnék őt – jelentette ki Bogárdi Szabó István. Csakhogy aki „nem keresi az Urat, annak lesznek ugyan szép és megtapsolható mondatai, de nem lesz kinyújtott keze, amelybe a fuldokló belekapaszkodhat”. Lesznek általános igazságai az irgalmasságról, a könyörületről, de Isten nélkül ezek a mondatok könyörtelenné válnak – figyelmeztetett.

„Mi többnyire elvétjük dolgainkat, Isten az, aki megtart, megszabadít, kivezet és életet ad” – tette hozzá Bogárdi Szabó István.

Az istentisztelet végén Gáncs Péter megáldotta az új kenyeret, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a  gyülekezetre és a nemzetre.

Az istentiszteleten részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt munkájában.

Forrás: http://evangelikus.hu/2016-augusztus20-okumenikus


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!