New Site

2361

Yai Kiir Dau-val, a fiatal Dél-szudáni evangélistával először a jubai Gyakorló Kórháznál találkozom, ahol a magyar baptista orvoscsoport már egy hete látja el a 2013 decemberi konfliktus sebesültjeit.

A komoly fiatalember elmondja, hogy a fővárosi baptista központ zárva van, vezetője elmenekült. Az egyház elnöksége még december végén utazott el a szomszédos Kenyába, legtöbben azóta sem mertek visszatérni. Yai Kiir elmondja: ő Juba New Site (Új Telep) nevű negyedében plántált gyülekezetet, három évvel ezelőtt kezdte. A több mint 100 fős gyülekezetben most 8-10 ember jelenik meg vasárnaponként, a nőket és gyermekeket elmenekítették a határvidékre, szomszédos országokba, ENSZ táborokba.

Beszélgetünk. Elmondja hogy mi a látása, gyülekezeteket kell plántálni, oktatási programokat, hogy a gyerekek már ne csak a katonai pályát lássák kitörési lehetőségként. Megígérem, hogy vasárnap elmegyünk a gyülekezetbe.

“New Site? Oda nem mehettek, nem viszlek el.” – közli velünk az egészségügyi minisztérium által mellénk rendelt sofőr. “Ott kezdődött az egész konfliktus, ott törtek ki először a harcok” – teszi hozzá. A kórház igazgatója szerint New Site egy “szellemváros, semmi keresnivalótok nincs ott.”

Vasárnap reggel rossz érzéssel közlöm Yai-val, hogy nem tudunk jönni, nem engednek. Gyülekezet helyett a kórház felé vesszük az irányt, lassú délelőtt van, kevés dolog történik. Nyugtalan vagyok, nem érzem hogy a helyemen lennék. Felhívom újra a sofőrt: “Engem egyedül elvinnél az Istentiszteletre? 20 percig maradok és mehetünk is.” Nem túl boldog, de belemegy. Amikor a két magyar orvosnak elmondom a tervet, ők is azonnal jelzik, jönnek velem.

Kissé feszülten autózunk. Magunk mögött hagyjuk a szerény városközpontot, egy szegényes bádognegyedet. A repülőtér mellett haladunk. “Ez már New Site” – mondja a sofőrünk: az út mentén egyszerű katonai barakkok, egy gyakorló kőtér, kiképző központ. Ha tovább mennénk, a Honvédelmi Minisztériumhoz jutnánk. Az Új Telepet a 2011-es függetlenség után hozták létre a kormánykatonáknak és családjaiknak, a barakkokon túl hangafű tetejű, tapasztott sár kunyhók sorakoznak, bádogtetejű kis üzlethelységek, marhacsordák. A főúton kívül nincs betonút, csak homokos földutak. Mindenfelé katonák, egyenruhában és civilben, de az élet lassan zajlik: rengetegen elmenekültek, sok ház üresen áll.

Yai elénk jön egy motoron, mélyen bevezet a telepre a kis baptista gyülekezethez. Az épület új, a sárból tapasztott falakon golyónyomok, a fényes bádogtetőt két helyen szaggatták fel a gépfegyver-lövedékek. Elmondják: Isten védte meg a helyet, egy golyó sem hatolt át a falon, a tetőt ért kár is minimális. Bent a falon vörös zászló nagy fehér kereszttel, előtte egyszerű oltár. Műanyag székek, döngölt földpadló. Egyetlen hangszerük egy olajos hordóból szerkesztett dob, ennek a döngése kíséri az dinka nyelvű, megkapó szépségű éneket.

Egy hónapja még több mint százan voltak, most nyolc férfi, két nő, két kisgyermek a vasárnapi létszám.

5961596ed798efc2f5da1245de2b8f5fLelkészük nincs, James Monychol Duoti evangélista engem szólít. A 23. Zsoltárt idézem: „ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól”. Ha a legsötétebb helyen járok is, velem van Isten, velem van a Fiú, velem van a Szent Szellem. És a legfontosabb: ha a legsötétebb völgyön mész át, SOHA NE ÁLLJ MEG! Némán bólogatnak. Biztosítom őket szeretetünkről, imádságainkról, arról, hogy történetüket meg fogjuk osztani a világ baptistáival és a magyar baptistákkal egyaránt. Yai dinka nyelvre fordítja a szavaimat.

James Monychol a János evangéliumából tanít: Jézust nem tudják elfogni, mert nem jött még el az ő ideje. Isten kezében van minden, mi is az Ő kezében vagyunk! A gyűjtés következik, majd énekelve kér áldást a gyülekezet az adományokra, a misszióra.

A rövid Istentiszteletnek vége, de valahogy senki nem akar hazamenni. Különbségeink eltűntek: fehér, fekete, dinka, nuer, civil, katona, kormánypárti és lázadó, magyar és szudáni nincsen már, feloldódott a Mindenség Urának jelenlétében. Érezzük és látjuk hogy nagyobb az aki bennünk van, aki összeköt, mint aki a ezen a helyen is pusztít, és véres háborút indít.

New Site: a szellemváros, ahol egy hónapja kirobbantak a fővárosi harcok. New Site-i Baptista Gyülekezet: a hely, ahol egy polgárháború közepén is békességben találkozhatnak Isten gyermekei.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!