Megtartó hűség

1950

Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idén február 8. és 15. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca dr. Tomka János főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

– A társadalom jövőjét jelentő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének meghatározó, ideális közegét a tartós, stabil családi légkör biztosítja, amit viszont manapság számtalan tényező rombol – mondta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója a házasság hete nyitó sajtóeseménye kapcsán, amelyen többek között felszólalt Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke is. A mozgalom országos koordinátora rámutatott: a házasság hete a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló módszereket, példákat is bemutatva szeretné felhívni a figyelmet a házasságok tudatos gondozására és arra, hogy az egymás iránti hűség milyen megtartó erő lehet.

A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos online felület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját programok szervezésére, hogy ezzel is elérhető közelségbe kerülhessenek a fiatalok, házaspárok számára a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen előadások, kulturális programok kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 8-án a Budapest-Fasori református templomban.

Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban tartják Maradjunk együtt! címmel Mihalec Gábor család- és párterapeuta, a TIT Stúdióban pedig a kapcsolatépítő konfliktuskezelés témájában Pálhegyi Ferenc pszichológus előadását. Az ELTE aulájában pódiumbeszélgetésre várják az érdeklődőket a házasság hete idei és korábbi arcaival, a Lackfi János és Bárdos Júlia, Mohay Tamás és Keresztes Ilona, valamint az idei házaspár-arc részvételével, valamint interaktív beszélgetéssel egybekötött vetítést szerveznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban Topolánszky-Zsindely Katalin klinikai szakpszichológus, családterapeuta bevonásával. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia, a Deák téri evangélikus templomban pedig Bálint-napi koncert lesz. A hetet ünnepi szentmise zárja a városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban.

Ezen kívül számtalan településen – többek között Szegeden, Pécsett, Győrben is – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve ahttp://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

Háttér-információk

A házasság hete rendezvénysorozatról:

A házasság hete mozgalom – amelyhez indulása óta huszonegy ország csatlakozott – Richard és Maria Kane kezdeményezésére indult el 18 éve az Egyesült Királyságból. Fő célkitűzése volt, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti a házasságokat. A programot az évek során olyan neves személyiségek is támogatták, mint például Tony Blair korábbi brit miniszterelnök, Ian Duncan canterburyi érsek, Mary McAleese Írország köztársasági elnöke, Silvia Gasparovicova szlovák köztársasági elnökné asszony, illetve 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Hazánkban 2008 februárjában, a Bálint-naphoz kapcsolódóan rendezték meg először a házasság hetét, amelyhez a kezdetektől csatlakoztak a keresztény felekezetek, illetve számos házassággal, családgondozással foglalkozó szervezet.

A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 8., vasárnap 10 óra: Nyitó Istentisztelet a BudapestFasori református templomban (1071 Budapest,  Városligeti fasor 7.)

Február 9., hétfő 18 óra: Maradjunk együtt! Kapcsolati krízisek és leküzdésük – dr. Mihalec Gábor család- és párterapeuta előadása (Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 10., kedd 18 óra: Kapcsolatépítő konfliktuskezelés a házasságban – dr. Pálhegyi Ferenc előadása
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 11., szerda 18 óra: Arcok álarcok nélkül Pódiumbeszélgetés a házasság hete idei és korábbi arcaival
Résztvevők: Lackfi János és Bárdos Júlia, Mohay Tamás és Keresztes Ilona, Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó
(ELTE ÁJK, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 12., csütörtök 10 óra: Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervezésében (Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

Február 13., péntek 18 óra: A Fogadom című film beszélgetéssel egybekötött vetítése
Meghívott szakértő: Topolánszky-Zsindely Katalin klinikai szakpszichológus, családterapeuta Moderátorok Keresztes Ilona és Süveges Gergő, a közmédia szerkesztő-műsorvezetői (Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.urania-nf.hu címen lehet.

Február 14., szombat 18 óra: Koncerttel egybekötött istentisztelet, házaspárok megáldása
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., vasárnap, 18 óra: Záró Szentmise a városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban (1122 Budapest, Csaba u. 5.)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!