Már 350 halott Ecuadorban, segélyt küldenek a baptisták

1542
Fotó: Rodrigo Buendia / Europress/AFP

A legfrissebb összesítés szerint legkevesebb háromszázötven halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban – közölte hétfőn César Navas ecuadori védelmi miniszter.

A tárcavezető a Teleamazonas nevű televíziós csatornának úgy nyilatkozott, a földmozgás epicentrumának közelében fekvő, part menti Pedernales városában folyó mentési munkálatok során bukkantak további halálos áldozatokra. Korábban Rafael Correa ecuadori elnök 272 halottról és több mint 2060 sebesültről számolt be. Navas azt mondta, sajnálatos módon a sérültek száma is növekedett.

Az ecuadori elnök szerint az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája a legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett. A földmozgás Pedernales városán kívül súlyos károkat okozott Manta és Portoviejo településeken is.

A helyi katasztrófa-elhárítás tájékoztatása szerint a szombat esti földrengést több mint 250 utórengés követte. A kormány közölte, nemzetközi hitelezőktől mintegy 600 millió dollárnyi kölcsön felvételét helyezték kilátásba a vészhelyzet megoldására. A latin-amerikai országban mintegy 13,5 ezer embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására.

Így segít a világ, köztük a magyar baptisták

A Spanyol Vöröskereszt segélyfelhívást tett közzé, mivel becslései szerint 70-100 ezer embernek lenne segítségre szüksége, és 3-5 ezer személynek azonnal tető kellene a feje fölé. Az ecuadori vöröskereszt 1200 önkéntese vesz részt a mentési munkálatokban.

Magyar és amerikai szakemberekből álló segélycsapatot küldtek a baptisták a földrengés sújtotta Ecuadorba hétfőn – közölte a Baptista Szeretetszolgálat az MTI-vel. A közlemény szerint a magyar vezetésű „Rescue24” csatlakozik a helyi mentőalakulatokhoz, hogy segítsék a helyszínen dolgozó ecuadori baptisták munkáját.

Kifejtették: igyekeznek mielőbb segíteni a legsürgetőbb feladatokban, mint például az ivóvízellátásban, az átmeneti szálláshelyek biztosításban és az orvosi segítségnyújtásban. Feladatuk lesz a Texasból már indulásra kész baptista egészségügyi segélyszállítmány fogadásának előkészítése is – írta a szeretetszolgálat.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!