Május 20-ig még rendelkezhetünk adónk 1 + 1%-áról!

173

Mi rendelkezünk arról, hogy az egyébként már levont adónk 2%-a mire legyen fordítva. Döntsünk! Kérjük barátaink, szomszédaink, munkatársaink segítségét is, amennyiben kész közösségünk szolgálatának javára rendelkezni.

Amennyiben valaki a tavalyi évben az egyház javára rendelkezett, úgy az a következő négy évre is érvényes. Viszont a civil szervezetek számára minden évben külön rendelkezni kell.

NEM CSAK EGY ÉVRE SZÓL(HAT)!

A 2022-es nyilatkozatunkban az egyházaknak történő felajánlás nem csupán erre az évre vonatkozhat, hanem a következő években is az az egyház kapja adónk 1%-át, amelynek a javára az idén rendelkezünk.
Ez az automatikus folyamat csupán akkor módosítható, ha újabb nyilatkozatot adunk be, vagy visszavonjuk korábbi rendelkezésünket. 

EZ NEM ADOMÁNYGYŰJTÉS

Fontos tudatosítanunk, hogy az 1 + 1% felajánlása nem adomány, hanem rendelkezés arról az összegről, amit az állam már levont az adónkból. A felajánlók csupán arról döntenek, melyik egyházé és/vagy szervezeté legyen. Ha nem rendelkezünk adónk 1 + 1%-áról, akkor is felhasználásra kerül az államháztartás keretein belül!

KI RENDELKEZHET 2022-BEN?

Bárki, aki 2021-ben adóköteles jövedelmet kapott, és erről jövedelemadó-bevallás készül, és megfizeti a kiszabott adót. Fontos! Ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt), az egyházak részére még ebben az esetben is szükséges rendelkeznie, mivel az egyházak – az 1%-on túli – kiegészítő állami támogatása a rendelkezők száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik.

HATÁRIDŐ: MÁJUS 20.

Az szja-bevallás és 1 + 1% felajánlásának végső határideje! Amennyiben sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján nem rendelkezett, lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, az adóazonosító jelével ellátott borítékban postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz.