Hogyan tartsunk reggel családi áhítatot?

2172

Nagyon nagy gyakorlatra tettünk szert Edittel együtt a hétszemélyes családi áhítatok megtartását illetően.

Ezeket a tapasztalatokat, felismeréseket, sőt mondhatom bátran, felfedezéseket szeretném röviden megosztani azokkal az olvasókkal, akik köztudottan hétről hétre megújulási konferenciák és gyóntatószékek között vergődnek amiatt, hogy ha már az áhítatokat nem is sikerült optimalizálni, de megtartásuk ne tegye teljesen tönkre személyes lelki életüket. Nos, ennek az elszánt és kimerült kis csapatnak kívánunk némi vigaszt, de segítséget is nyújtani.

Talán magyarázattal tartozom még a hétszemélyes áhítattal kapcsolatosan. Vagyis hogy válik hétszemélyessé a négyfős családunk?

Mi az utóbbi időben bevonjuk a telefont, amely úgyis mindig akkor csörög, amikor imádkozni kezdünk, így aztán eleve ott is tartjuk. Aztán egy széket készítünk természetesen az Úrnak, hisz ő mondta, hogy ha ketten vagy hárman összejövünk, akkor ő ott van. Ezt inkább magunk miatt tesszük, hogy az idővel felboruló rend közben se feledkezzünk el róla. A szék emlékeztet. S a hetedik? Őt sosem mi szervezzük, de jön. Vagy a postás, vagy a szomszéd, vagy egy-egy lelkigondozott, vagy valamelyik gyermekünk osztálytársa. Egyszerűen mindig megjelenik valaki. Lehet, hogy az ördög szervezi be, de mivel nincs látásunk róla, ezért még sosem mertük a hetediket elküldeni. Végül is a hét szent szám, és sosem lehet tudni.

Teljes áhítattal és figyelemmel még sosem zárult egy otthoni öszszejövetelünk sem, mégis az Úr felbátorított, hogy gyarló felismeréseinket íme közzétegyük:

1. Keressük meg a Bibliát 15 perccel az áhítat előtt, és tartsuk a kezünkben, különben nem lesz meg!

2. Ha tényleg együtt akarjuk tartani az egész családot, akkor hívjuk meg gyermekeinket az ágyunkba rögtön ébredés után, egyébként nem bírjuk azonos időben összeterelni őket. Természetesen ez a postásnál és a szomszédnál problémát jelenthet.

3. Ha kommentálni óhajtjuk a közösen olvasott bibliai szakaszt, készüljünk fel lelkileg arra, hogy a gyermekeinknek sokkal jobb magyarázatai fognak elhangzani, mint amivel mi készültünk hajnal óta!

4. Ha férfiúi és apai tekintélyünket meg kívánjuk őrizni az egész áhítat ideje alatt, jól teszszük, ha nem felejtjük el, hogy egyébként a valóságos nagysága mekkora, s azt nem próbáljuk ebben a speciális időben überelni.

5. Ha oldottá tesszük az alkalmat, akkor később már nem sikerül liturgiát teremteni, viszont ha következetesen ragaszkodunk a liturgiához, úgy nevetségessé válunk és még a feleségünk sem fog igazat adni nekünk. 6. Ha közösen szeretnénk énekelni – amiről nagy szeretettel hadd beszéljek le mindenkit –, akkor készüljünk fel a legrosszabb lehetőségekre, amik rémálmainkban fordulnak egyébként csak elő! Ezek után talán egyes keresztényekben felvetődik a kérdés: Akkor miért is tartsunk családi áhítatot, ha ilyen következményei lehetnek?

A családi áhítat a szülők lelki életének próbája, amely nélkül semmiképp nem fejlődhetnek a hit göröngyös vándorútján. Természetesen járhatunk simább utat is, de az nem vezet sehova.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!