Fut a mókus!

4606

Az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola több éve vesz részt különféle futófesztiválokon. Racsmány Szilvia tanító évről évre lelkesen szervezi meg az iskolai nevezést, bevonva kollégákat, diákokat, szüleiket, rokonaikat, barátaikat. Idén ősszel 142-en vettünk részt a Spar futófesztiválon.

Réka: Miért tartod fontosnak, hogy évről évre megszervezd az iskola részvételét ezeken a fesztiválokon?

mokus3Szilvi néni: A Mókusban már régóta hagyománya van a futófesztiválokon való részvételnek, Cravero Edina tanárnő kezdte meg ezt a munkát, az ő öröksége. Szerintem nagyon fontos a gyerekek egészségtudatos nevelése. Sokan nem sportolnak rendszeresen, és ezeken az alkalmakon megtapasztalják a mozgás örömét. Van, aki amiatt kezdett edzésre járni, mert egy-egy ilyen futóverseny alkalmával megszerette a mozgást, rájött, hogy szeret sportolni.

Réka: Milyen előnyeit, pozitív hatásait látod a futófesztiválokon való részvételnek?

mokus4Szilvi néni: Egyrészt sok diáknak nincs lehetősége rendszeresen sportolni. Ezeken az eseményeken ők is bizonyíthatnak, sikerélményt szerezhetnek. Másrészt összekovácsolja az iskolánkba járókat, gyerekeket és szülőket egyaránt, főleg most, hogy már van iskolapólónk. 🙂

Az iskolák közötti mozgósítási versenyen többször értünk már el helyezést is, aminek az eredményeképpen nagyobb összegű pénzjutalomban részesült az iskolánk. Idén 142 résztvevő nevezett tőlünk.

Réka: Te miért szereted a sportot?

Szilvi néni: Határozottan és egyértelműen az élményért futok, sportolok. Kikapcsol, pihentet, feltölt, eláraszt a boldogság.

Az általános iskolában testnevelés szakos osztályba jártam, ahol felfigyelt rám a testnevelő tanár. Miután sorra nyertem a kerületi versenyeket, 5.-es koromban levitt a Vasas atlétika szakosztályába. Sajnos nem sokáig sportoltam versenyszerűen, de az életembe valahogy mindig beküzdötte magát a sport.

Réka: Miért tartod fontosnak a futást, a sportot a saját életedben?

mokus2Szilvi néni: Amikor egyedül futok, annak is megvan a flow-élménye, de amikor közösen megyünk futni (három lányt is „megfertőztem” már, vannak „futós napjaink”), az felér egy pszichológusi kezeléssel. Jót tesz, hogy elmondhatjuk az örömeinket, sikereinket, de megbeszélhetjük a bánatunkat, gondunkat is. Sárkányhajózni egyértelműen a csapatmunka és a teljes kifulladás élményéért járok. Természetesen az egészségem megőrzése is fontos szempont. Amióta télen-nyáron a szabadban sportolok, kevésbé kell aggódnom a különféle betegségek miatt, sokkal ellenállóbb a szervezetem a bacilusokkal szemben.

Réka: Van-e olyan emlékezetes pillanat, élmény, amit elmesélnél?

Szilvi néni: Egyértelműen az utóbbi évek legszebb emléke, amikor két éve vállalkoztam a maratonra, már a rajtnál is sokan ott voltak az iskolából, bátorítottak, drukkoltak, ám amikor közel öt óra múlva beértem a célba, nagy meglepetésemre még mindig voltak ott gyerekek, szülők, akik rám vártak. Együtt futottunk át a célvonalon. Ezt az emléket örökre a szívembe zárom.

Az interjút készítette: Szarka-Bögös Réka


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!