Földrengés Horvátországban – 2020. december 29.

2136

Dr. Bukovszky Ákos, egyházunk külmissziós szaktitkára felvette a kapcsolatot a Magyarországi Baptista Egyház nevében a Horvát Baptista Szövetség vezetőivel, segítségünket ajánlotta fel, melyre az alábbi információt kapta.

Egy, a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét ma délután, melynek epicentruma a horvát fővárostól, Zágrábtól 45 km-re délkeletre volt.

Petrinja, fotó: Cropix

Ez a környék pedig még az idén márciusi földrengés után sem lett teljesen helyreállítva. Ez a márciusinál sokkal pusztítóbb földrengés egész Horvátországban érezhető volt, a legnagyobb pusztítást Petrinja és Sisak városokban végezte, valamint sok más városban Banovina vidékén.

Petrinja, fotó: Cropix

A romok közötti kutatás és a sebesültek számbavétele még folyik – a legfrissebb hírek szerint a halottak száma hét, a súlyos sérülteké pedig 26. Petrinja városa tele van teljesen lerombolt régi épületekkel, úgyhogy a város kísérteties benyomást kelt. Nincs víz és áram, és sokaknak nincs fedél a fejük felett.

Petrinja, fotó: Cropix

A sisaki kórház súlyos károkat szenvedett, sok beteget kellett áthelyezni biztonságosabb kórtermekbe, némelyeket pedig más kórházakba. A falvakban sok idős ember él egyedül az otthonában, a tényleges helyzet ezeken a helyeken még nem ismert.

Petrinja, fotó: Cropix

Horvátországban leszállt az éj, esik az eső és hideg van. Földmozgások időnként továbbra is érezhetők, de az ország minden részéből elindultak az emberek, hogy takarót, vizet és száraz élelmet vigyenek a legveszélyeztetettebb területeken élők számára, szállást ajánljanak fel, valamint a törmelék eltakarításában segítsenek.

Petrinja, fotó: Cropix

A Horvát Baptista Szövetséghez tartozó gyülekezetekből ezen sorok írása idején is önkéntesek szállítanak matracokat és takarókat Petrinjába és Mošćenicába azok számára, akik az imaházban fognak aludni, mert saját házaikban nem tölthetnék biztonságban az éjszakát.

A földrengés által leginkább érintett területen hét baptista gyülekezet található:

Sisaki Baptista Imaház

Petrinja, Sisak, Mošćenica, Glina, Bačuga, Grabovac és Donji Žirovac. A Horvát Baptista Szövetség elnöke, Ivica Horvat, és főtitkára, Željko Mraz, a délután jó részét azzal töltötte, hogy megpróbálták elérni a lelkipásztorokat és gyülekezetvezetőket, hogy tájékozódjanak a helyzetükről, és arról, hogy hogyan lehetne hatékony segítséget nyújtani. Tudomásunk szerint a hívők közül senki sem sérült meg, de komoly károk keletkeztek szinte valamennyiük házában/lakásában. Ezért egyeseknek ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat, és másutt lakó gyermekeikhez vagy ismerőseikhez kellett költözniük.

Sisaki Baptista Imaház

A Sisakban levő imaházat károsodás érte, miközben a romba dőlt Petrinja városban – itt volt a földrengés epicentruma – levő imaház csodálatos módon sértetlenül vészelte át a katasztrófát. Testvérek az ország minden részéből hívják a Horvát Baptista Szövetség központját, illetve közvetlenül az érintetteket, hogy szállást és más segítséget ajánljanak fel. A szövetség vezetősége szerda délelőtt fel kívánja keresni az érintett területen levő összes imaházat és az ottani hívők közül akit csak lehet, segítséget vinni nekik és egyeztetni velük a következő lépésekről.

Sisaki Baptista Imaház

Amikor nagy a szükség, a horvát emberek tudják, hogyan legyenek egyek és hogyan segítsék egymást önzetlenül, de mindezt aligha tudjuk egyedül megcsinálni. Lehetőség szerint hamar tájékoztatni fogunk benneteket arról, hogy milyen gyakorlati módokon tudnátok segíteni nekünk. Mindenekelőtt azonban testvéri imatámogatásra van szükségünk.

Sisak, Fotó: Marko Todorov, Cropix

„Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. Azért nem félünk, ha megindul is a föld… A Seregek Ura velünk van, Jákob Istene a mi várunk.”
(Zsolt 46,2–3.7)

Sisak, Fotó: Marko Todorov, Cropix


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!