Filadelfia Otthon – Kiskőrös

23112
Személyzet

Intézményünket – régi nevén a Menházat – a Magyarországi Baptista Egyház alapította 1905-ben azzal a céllal, hogy a gyülekezeteinkhez tartozó, gondozást igénylő idős testvéreknek biztonságot adó „menedéket” nyújtson. A cél megmaradt, ám mára ez a hely már nemcsak nekik, hanem – gyülekezeti hovatartozástól és vallási meggyőződéstől függetlenül – mindenki számára otthont jelent.

Elhelyezkedés

A Kiskőrösi Baptista Szeretetház a fővárostól 125 km-re délre, a Duna–Tisza közében elhelyezkedő Kiskunságon, a Kiskunsági Nemzeti Park szélén található, Kiskőrös belterületén.

A vasútállomás közelsége miatt az otthon könnyen megközelíthető. Az ország nagy részéről menetrend szerinti autóbuszjáratok is indulnak Kiskőrösre.

Bővítések

Az 1905-ben épült „Menház” akkor még csak öt szobából, étkezőből és konyhából állt. 1965-ben az új emeletes szárny bővítésével a befogadóképesség 28 főre emelkedett. Már ekkor kialakításra kerültek fürdőszobák és házi vízvezetékrendszer is! 1984–86 között szinte teljes átalakítással és bővítéssel továbbnövelték a szeretetházat, így 42 főt tudtak már elhelyezni. Ezzel egy időben jelentős korszerűsítést is végeztek. Új konyhát, ebédlőt, mosodát és raktárakat építettek.

Mára már a gondozottaink elhelyezési körülményei kifogástalanok. A berendezések többsége új és kényelmes.

A főépület kétszintes. A szintek között könnyedén használható (teher)lift segíti a mozgást.

32 szobával rendelkezünk, ebből 23 általános, alapellátást biztosító szoba, 9 pedig speciális, emelt szintű szoba, saját vizesblokkal. Szobáink mindegyike otthonos, családiasan berendezett, meghitt légkörű. Az emelt szintű szobákban pedig a bentlakók a saját bútoraikkal vehetik körbe magukat. Minden szobában bevezetett központi tv-antenna, illetve kábeltévé-hálózat áll rendelkezésre.

Saját stúdióval is rendelkezünk. Minden szobában van hangszóró, így a gondozottak és az éppen pihenni vágyók is hallgathatják a stúdiónkból jövő zenét vagy igehirdetést.

A szobák és vizesblokkok kialakításánál ügyeltünk arra, hogy a mozgáskorlátozottak is használhassák azokat.

Az épülethez belső, épp most újonnan épült mosoda tartozik, ami nagy teljesítményű mosó- és szárítógépekkel van felszerelve.

Közösségi terem és könyvtár

Kellemes társalgónkban mindig örömmel fogadjuk vendégeinket.

Könyvtárunkban nagy választékban találhatók keresztény könyvek és más irodalmi művek. Ezen kívül igény szerint a Városi Könyvtárból is kivehetőek a könyvek – ezeket kérésre ki is hozzuk és visszavisszük.

Ápoltjaink lelki igényeinek kielégítését nagyon fontos feladatunknak tekintjük. Közösségi termünkben rendszeresen istentiszteleteket és áhítatokat tartunk. Ünnepi alkalmaink is itt kerülnek megrendezésre.

Aki igényli, azt az ünnepi istentiszteletekre, előadásokra a Kiskőrösi Baptista Imaházba is elszállítjuk kisbuszunkkal.

Étkező és konyha

Étkező
Étkező

A szeretetház tágas és napos ebédlővel rendelkezik. Az asztalok és ajtók is természetesen úgy lettek kialakítva,hogy akadálymentes legyen a közlekedés.

A saját, minden igényt kielégítő konyhában készülő ételek bőségesek és házias jellegűek. Az ételek helyes összeállításáról az élelmezésvezető gondoskodik, figyelembe véve az egészséges táplálkozási szokásokat, az orvosi utasításokat és az ünnepnapokat is. A bentlakók pedig aktívan részt vesznek a menü kialakításában – az „étlaptanács” a közös foglalkozások keretében ül össze. Gyakran ünneplünk születésnapokat, évfordulókat. Ilyenkor igyekszünk ünnepi menüvel kedveskedni gondozottainknak.

Van saját kis büfénk is, ahol helyben különböző édesség, gyümölcs, képeslap és egyéb apróbb dolgok vásárolhatók.

Gondozott park, hobbikert

Szeretetház épülete és kertje
A szeretetház épülete és kertje

Az egyedi és kifejezetten időskorúak számára épített épületegyüttes nagy kerttel és parkosított udvarral rendelkezik (kb. 17 ezer m2).

Az park alkalmat nyújt a kikapcsolódásra, nyugodt pihenésre, de aki kertészkedni szeret, részt vehet a park mindennapi gondozásában, ápolásában. A veteményeskertben lehetőség nyílik haszonnövények termesztésére, hobbikertészkedésre is. Fontos része ez mindennapi életünknek, hisz a szabadidő hasznos eltöltése, a munka jelentős szerepet játszik a hasznosság- és értékességtudat megőrzésében.

Több melléképület, raktár és műhely is tartozik a komplexumhoz. A jövőben tervezzük, hogy a barkácsolni vágyók is megtalálhassák a kikapcsolódási lehetőségüket. Egy hobbiszobát szeretnénk kialakítani.

Szabadidős programlehetőségek

Bentlakóink természetesen bármikor szabadon ki-be járhatnak, közlekedésüket igyekszünk segíteni gépjárműveinkkel.

A város életében, ünnepségeiken is részt vehetnek. Ilyen ünnepi alkalom például a városi idősek napja minden év október 1-én, vagy a kiskőrösi szüreti és szlovák nemzetiségi napok szeptember első hétvégéjén, és nemzeti és állami ünnepeink rendezvényei.

Lehetőség nyílik múzeumlátogatásra is. Itt található a Petőfi Emlékmúzeum, Petőfi Sándor szülőháza, a szlovák tájház, a közlekedési múzeum, a bormúzeum. Sokszor rendezünk szervezett látogatásokat, hiszen a környékben több kiállítás (képtárak, virágkiállítások, madárkiállítások stb.) és rendezvény is látható.

Kiskőrös mondhatja magáénak az ország egyik legjobb gyógyvizét is. A gyógyfürdő egész évben a látogatók rendelkezésére áll. Iszapfürdőjének, súlyfürdőjének, terápiás kezeléseinek gyógyhatása nemzetközi hírű. A szabadtéri strandfürdő pedig tavasztól őszig látogatható.

Gyógyfürdőben bőséges a választék a környékben. 30 km-re található a kiskunhalasi gyógyfürdő, 40 km-re a kiskunmajsai, illetve most épül a soltvadkerti is, ezek egész évben látogathatóak.

Nagyszerű kirándulási lehetőséget jelent a Szűcsi erdő, ami természetvédelmi terület is egyben. Itt egy helyen találhatóak erdősávokkal körülvett rétek, fás-bokros részek és a füves puszta, amiről Petőfi oly sokat írt.

A környéken található még a Vadkerti tó kiépített stranddal, gyönyörű környezettel. Kiskőrös mellett pedig ott a Robertó halastó, a Duna-völgyi fõcsatorna, ahol jó horgászási lehetőség nyílik.

A szeretetotthon vezetője: Opauszki György

Az intézmény honlapja: http://www.filadelfia.baptist.hu/index.php?m=9492. Ezen a helyen bővebb információ található az intézményről, a jelentkezés módjáról, a programokról.

Cím: Kiskőrös, Szűcs József utca 12.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!