Fejlesztések előtt az ötéves Tábitha gyermekhospice-ház

3741

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége is ott volt az ország legnagyobb gyermekhospice-házának születésnapi ünnepségén. A létesítmény a Baptista Szeretetszolgálat intézménye lett és újabb fejlesztések elé néz.

A Tábitha gyermekhospice-ház 2011 szeptemberében nyitotta meg kapuit Törökbálinton a Bartók Béla utcában, miután Galambos László, az alapító családi házát ajánlotta fel és a működést is finanszírozta. A létesítményt azóta a Tábitha Nonprofit Kft. üzemelteti, amelynek új tulajdonosa, a Baptista Szeretetszolgálat stabil, átlátható pénzügyi háttér mellett a független szakmai munka körülményeit is biztosítja.

hp7A Tábitha gyermekhospice-ház 24 éves korig ingyenesen támogatja a betegeket és családtagjaikat, professzionális munkája és elhelyezkedése miatt is jelentős szerepet vállalva a halálos vagy életet korlátozó betegségben szenvedő gyermekeknek nyújtott segítségben. Az alapítás óta eltelt öt esztendő alatt a házban ápolt betegek diagnózisainak mintegy egyharmada onkológiai, kétharmada egyéb (neuromuscularis, cardiovascularis, központi idegrendszeri és tárolási) betegségekre utalt. A ház munkatársai több mint 160 családnak segítettek, aminek során a ház „páciensnapjainak” száma – a családtagok elhelyezését nem számítva – meghaladta a 3500-at. „Magyarország teljes területéről fogadjuk a gyerekeket, és soha nem utasítunk vissza senkit, aki jogosult a szolgáltatásunkra. A kezdet a szakmai félreértések és a gyermekhaláltól való társadalmi félelem miatt volt elsősorban nehéz”, mondja dr. Benyó Gábor orvos igazgató.

hp11Az ötödik születésnap ünnepségét szeptember 10-én, szombaton 16 órától rendezték Törökbálinton, a Tábitha gyermekhospice-házban. Mások mellett ott volt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Aradszki András államtitkár, Beneda Attila és Nyitrai Imre helyettes államtitkár, Galambos László alapító, Jens-Joergen Pedersen, a Velux Foundation programigazgatója, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Elek Sándor polgármester és Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd az alapító, Galambos László informatikai vállalkozó beszélt. „Fontosak azok a dolgok, amiket másokért teszünk”, jelentette ki, majd édesapjára emlékezett, szólt a veszteség fájdalmáról, a halálról, Istenről. Gál Dávid ezután rendhagyó fórumbeszélgetésre invitálta Benyó Gábor orvos igazgatót, Szenczy Sándort és Jens-Joergen Pedersent.

Az eseményen jelentették be: továbbfejlesztik a törökbálinti intézményt, hogy hazánk legnagyobb gyermekhospice-házában tíz férőhelyen még több család részesülhessen segítségben. Az ellátás további fejlesztését, az átépítést és bővítést a törökbálinti önkormányzat támogatása és a dán Velux Foundation több mint 226 millió forintos pályázati támogatása teszi lehetővé.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!