Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke
Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is. A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

Központi programok

2024. február 11., 10:00 Nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban
Igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben követhető a gyülekezet Facebook-oldalán és a www.nagytemplom.hu oldalon.

2024. február 12., 18:00 Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Véssey Miklós író, költő és felesége, Mirk-Véssey Klára tanár; Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatója; Léder László pszichológus és felesége, Puja Andrea operaénekes. Moderátor: Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere. A beszélgetés élőben is követhető lesz a házasság hete Facebook-oldalán.

2024. február 13., 18:00 Állandó megújulásban: egynyári helyett évelő házasságot!
Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője. Tapolyai Emőke online előadása a házasság hete Facebook-oldalán.

2024. február 14., 18:00 Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Budavári gospelkórus közreműködésével
Igét hirdet Cselovszky Ferenc, a Pesti Evangélikus Egyházmegye esperese

2024. február 15., 10:00 Család és kapcsolódások – Konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

2024. február 16., 18:00 Szólj be a papnak! Család – elvárás vagy kiteljesedés?
Tényleg mindenki akar családot? Baj, ha csak társadalmi nyomás vagy kedvezményes hitel miatt jön a gyerek? Milyen dolog gyereket szülni „erre a világra”? Meddig tart egy házasság szavatossága? Menő szinglinek lenni? Tud-e olyan pap tanácsot adni családi kérdésekben, aki egyedülálló? A lelkészházasság = mintaházasság? Ti kérdeztek, akik válaszolnak: Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kocsis Tamás görögkatolikus pap, Sterczer Hilda hegymászó

2024. február 17., 14:00 Jóban-rosszban, jobban!
Előadó Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa.
Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.

2024. február 18., 18:00 Záró szentmise a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban
A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök. Az eseményt a Mária Rádió élőben közvetíti.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!