Február 10-én kezdődik a házasság hete

„Randevú egy életen át”

2959

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

Hazánkban 2019-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A rendezvénysorozatnak minden évben van egy kiemelt házaspár arca. Idén dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár.

A házasság hete 2019 központilag szervezett programjai:

Február 10., vasárnap 10:30:
Nyitó istentisztelet, Noszvaji Református Egyházközség. Igét hirdet: Pásztor Dániel püspökhelyettes.

Február 11., hétfő 18 óra:
Gyűrű-kúra újratöltve. Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta
(Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 12., kedd 18 óra:
Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta – a házasság hete idei arcai; Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója és felesége, Fábián Monika; Sapszon Borbála karnagy és férje, dr. Varga Márton. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 13., szerda 18 óra:
Szabad egy táncra? – Hogyan építsük újra kapcsolatunk egységét, és őrizzük meg a házasság frissességét? Interaktív tánctanulás és beszélgetés pároknak Erdőfi Dániellel és Erdőfi Annával, a Rebuild – Párkapcsolat-építő Tánc® módszerének kidolgozóival.
(Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 14., csütörtök 10 óra:
Családról és munkáról – Családbarát konferencia a házasság hetén a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

18 óra:
Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Gemma énekegyüttes közreműködésével. Vezényel: Tóth Márton karnagy. Igét hirdet: Kondor Péter püspök.
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., péntek 18 óra:
Vitaminok és nyomelemek a házasságban. Előadók: dr. Gorove László és Gorove Kriszta, a házasság hete idei házaspár arca.
(Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 16., szombat 17 óra:
Intimitás a házasságban. Selmeczi László és Selmeczi Ottilia lelkigondozók előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 17., vasárnap 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Mohos Gábor esztergom–budapesti segédpüspök (V. ker., Március 15. tér 2.)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!