Együttműködés, lendület és reménység a menekültekért

1722

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai június 16-án, kedden konferencián számoltak be a Baptista Integrációs Központ menekült és oltalmazott személyeket ellátó tevékenységéről: a projekt az Európai Menekültügyi Alap támogatásával, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közreműködésével valósul meg. A program vezetője Ghyczy Gellért.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat (BSZ) elnöke az eseményen bevezetőként leszögezte: a segélyszervezet alapelve szerint tevékenységük során sem politikai, sem vallási szempontból nem tesznek különbséget, munkatársainak meggyőződése az, hogy a szükségnek nincsen bőrszíne, faja, fajtája, nemzete. Hozzátette, az elmúlt húsz évben menekülttáborokban járva, háborúk és katasztrófák helyszínén tevékenykedve megtapasztalták azt, hogy ez mennyire igaz. A lelkész meggyőződése, hogy amikor az emberek a szükséget látják, meg kell érteniük a mondás lényegét: „Az marad meg számodra, amit másoknak adsz”.

A Baptista Szeretetszolgálat professzionális segélyszervezetté nőtte ki magát az elmúlt két évtizedben és fontos, hogy betöltse küldetését. A Baptista Integrációs Központ (BIK) menekült és oltalmazott személyeket ellátó tevékenysége, a Családok Átmeneti Otthonainak (CSÁO) és az úgynevezett „kiléptető házaknak” a megvalósítása, ez a speciális program azért is különleges, mert ilyen korábban nem létezett Magyarországon.

A menekültkérdésben a közelmúltban kialakult politikai természetű polémiára utalva jelentette ki az elnök: „Segíteni és adni kell, az összes többit meghagyom másoknak…”

Szenczy Sándor úgy összegzett, örül annak, hogy támogatást kapott a program, de biztos abban, hogy a hosszú távú működéshez az eddigi támogatás mértéke nem lehet elégséges. Úgy gondolja, amit megvalósítottak, azt szeretnék megőrizni, sőt, fejleszteni, hiszen a projekt jól bizonyítja: ha születik egy értékes vízió, amely jó szívvel, tudással és megfelelő anyagi forrással egészül ki, és ha mindenki azt teszi, ami a dolga, akkor a csoda megtörténhet.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára felidézte, nagyon sok missziója létezik a szeretetszolgálatnak a nagyvilágban, de hasonlóan sok a feladata hazánkban is. A projektet értékelve mondta: „Igen, erre van szükség… Azoknak, akik hozzánk bárhonnan problémával, szükséggel érkeznek, tisztességes segítséget kell nyújtani, s ebben a tevékenységben a Baptista Integrációs Központ unikális, az egyik legfontosabb intézmény.”  A politikus megköszönte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) segítségét, majd állami vezetőként szakmailag magas színvonalú munkának nevezte a BIK és a BÁH együttműködésében megvalósuló programot.

„A Baptista Szeretetszolgálat olyan problémákra adott jó megoldási mintákat, amelyek itt vannak velünk. Az, hogy a világban háborúk dúlnak és embereket üldöznek, valóság. Nem tehetünk úgy, mintha mindez nem létezne. A magyar kormány mindenkinek, aki menekült és valami miatt el kellett hagynia a hazáját, akit bármilyen okokból üldöznek, segítséget nyújt, s ennek a segítségnyújtásnak az egyik formája éppen az, amit a Baptista Integrációs Központ megvalósít. Remélem, hogy a kormányzat számára e munkában továbbra is partner lesz a segélyszervezet, illetve annak programja. Olyan lendületet látunk a részükről, amelyre még nem volt példa, s amit jó lenne tapasztalni másoknál is”, zárta szavait Nyitrai Imre helyettes államtitkár.

Dr. Veres Annamária, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főosztályvezető-helyettese kijelentette: hiszi, hogy hivatala csak jól működő civil partnerekkel lehet igazán sikeres, ez mozdíthatja előre abbéli törekvéseiket, hogy eleget tehessenek célkitűzéseiknek és feladataiknak. „Ez a projekt azért kedves, hiszen évek óta célunk közé tartozott egy olyan intézmény létrehozása, amely átmeneti állomást jelent az állami, intézményesített forma és az önálló lakhatás között. Régóta terveztük ezt, aztán 2013-ban sikerült beindítani a közös programot.”

A főosztályvezető-helyettes felidézte, kapcsolatuk addigra már több mint tíz esztendős volt a segélyszervezettel: létezett tehát a kölcsönös bizalom, az együttműködés pedig nélkülözhetetlennek, zökkenőmentesnek bizonyult a leküzdendő, objektív kihívások és akadályok ellenére is. Veres Annamária megköszönte a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak az elkötelezett munkát és kitartást. A projektre utalva azt mondta, „erre égető szükség van, remélem, hogy ez a fajta intézmény sokáig létezik majd és folytathatja tevékenységét”.

Az átmeneti otthonok kis lakóinak kedves műsora után a szakmai program következett.  Előadást tartott Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ projektvezetője, Katona Gergely szakmai vezető, Kurja Tímea, Fekete Szandra, Szmaler Ottília, Markó Eszter családgondozó, Akela Shabona, Komora Ilma, Filep Imre szociális munkás és Szabó Viola munkatárs.

Forrás: http://www.baptistasegely.hu/hirek/belfold/egyuttmukodes-lendulet-es-remenyseg-a-menekultekert-


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!