A Baktalórántházai járáshoz tartozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községek, Besenyőd és Rohod is részt vesz a „Felzárkózó települések” elnevezésű hosszú távú kormányprogramban. A projektben a Baptista Szeretetszolgálat a legnagyobb magyarországi segélyszervezetekkel közösen mintegy 300 nehéz helyzetű település felzárkózásában nyújt segítséget.

Augusztus 24-én Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke Varga László Ottó főtitkárral, Kiss Péter operatív igazgatóval, egyházi szociális vezetők és munkatársak kíséretében látogatott el Besenyődre és Rohodra. A vendégeket Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója és Szanyi Gergely településfejlesztési és foglalkoztatási igazgató vezette körbe a Jelen-Lét Pontokon. Ezek gyakorlatilag szolgáltatóházaknak felelnek meg, ahol a település lakói bizalommal fordulhatnak segítségért, tanácsokért ügyes-bajos dolgaik intézésében. Előadásokat, foglalkozásokat is tartanak, melyek célja a kedvező változások elindítása, a helyi közösségek megerősítése, a tájékoztatás, az információnyújtás. A Jelen-Lét Pontokon biztosítanak adósságkezelési, gyermeknevelési, jogi és pszichológiai tanácsadást, szerveznek barkács- és kiskertgondozási programot, főzőklubot, a gyermekeknek kézműves és egyéb fejlesztő, szórakoztató alkalmakat.

A kis létszámú településeken élő, rászorult családok bizalmát nem volt könnyű megnyerniük a szakembereknek, akik azt is elárulták, hogy az adományozással kezdték a bizalom kiépítését, csak azután indult el a Baktalórántházai járás területén a szervezett foglalkozások, gyermekprogramok, közösségi rendezvények szervezése.

A programmal való ismerkedés Besenyődön kezdődött, ahol a kertben egy régi házból kialakított „mézeskalács házikó” mellett sétáltak el a vendégek. A szociális szakemberek elmondták, hogy a mozgást és az egészség megőrzését is fontosnak tartják, így a kertben kiépítettek egy „mezítlábas” szaladgálót, egy Exatlon pályát, valamint felállítottak egy pingpongasztalt is. A gyerekek mindig jönnek, versenyeznek, ösztönzik egymást az egyre jobb eredmények elérésére. Az ügyességi akadálypályát régi gumikból és flakonokból készítették el helyi vállalkozók segítségével. A pálya mellett húzódik a „retró” veteményeskert hagymával, paprikával, fűszernövényekkel, ami nagy segítséget jelent a főzőklub számára.

Szanyi Gergely településfejlesztési és foglalkoztatási igazgató elmondta: a főzőklubba ma már nemcsak a rászoruló családok tagjai járnak, hanem a református gyülekezet idősebb tagjai is, akik ezt nagyon jó lehetőségnek tartják ahhoz, hogy átadják a hagyományaikat, értékeiket. Ez azt is jelenti, hogy mára teljesen befogadták a baptistákat a közösségbe. Mivel nincs önálló művelődési ház a településen, a baptista közösségi programoknak is a helyi református közösségi ház ad otthont.

A vendégek elhaladtak az éneklő, tapsoló gyerekek mellett egy kis üzemhelyiség felé, amit már a nagyobbaknak hoztak létre, hogy későbbiekben segítsék majd őket munkához jutni. Ezzel valósítják meg „A születéstől a foglalkoztatásig” elnevezésű programot: ez lenne a jelenlét egyik hosszú távú célja. Néhány vegyszermentesen termesztett növénykultúrát szeretnének megismertetni a gyerekekkel, hogy ha felnőnek, akkor maguk is értéket tudjanak teremteni.

A találkozó Rohodon folytatódott, ahol az ott főző asszonyok igazi szabolcsi töltött káposztát tettek a vendégek elé. A gyerekekből álló zenekar rövid előadást rögtönzött. Papp János egyházelnök a látogatás során többször elmondta, hogy hittel, Isten segítségével és áldásával a lehetetlennek tűnő vállalások is teljesíthetőek.

Kereskedő Emőke
módszertani munkatárs


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció