Billy Graham, a világ evangélistája (1918–2018)

7041

Billy Graham evangélista 99 éves korában, 2018. február 21-én reggel 7.46 perckor meghalt montreati otthonában (Charlotte, Észak-Karolina). Orvosa szerint csendesen elaludt.

Apjának halálhíre után Franklin Graham, Billy Graham fia így nyilatkozott:

„Édesapám csatlakozott édesanyámhoz a mennyben. Az Észak-Karolina gyönyörű hegyvidékén lévő otthonában lefeküdt aludni, és Jézus karjaiban ébredt fel. Miközben világszerte sokan gyászolják a fizikai halálát, ő most ünnepli az örök életet, amelyről emberek millióinak beszélt hetven éven át.”

Millióknak kiáltotta: „A Biblia mondja!” – és már idézte is a János 3,16-ot: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” – Ő most már tapasztalja az örök életet, aminek hirdetésére rátette az egész életét, hogy másoknak is elmondja: ez mindenkié lehet, aki Jézus Krisztusba helyezi a bizalmát.

Billy Graham a világ evangélistája

A 27 éves Billy Graham

Billy Graham az első hivatalos evangelizációs kampányát (crusade) Michiganben tartotta 1947. szeptember 13–21-ig. A helyszín a Civic Auditorium in Grand Rapids volt 6000 résztvevővel.

Egész életén át az Isten Lelkének erejével hirdette a Krisztus keresztjének evangéliumát, és azt sohasem cserélte le másra.

Az utolsó nyilvános prédikációs sorozata 2005 nyarán New York Cityben volt több mint negyedmillió ember előtt. Ez volt az utolsó élő evangelizációs hadjárata (crusade). Még abban az évben a Gallup közvélemény-kutató intézet közzétett egy adatot, miszerint minden hatodik amerikai felnőtt – 350 millió – hallotta Billy Grahamet prédikálni személyesen.

Élete során a világ 185 országában 417 evangelizációs kampányt (crusades) tartott. Több mint 100 millió embernek személyesen hirdette Jézus Krisztus evangéliumát, a médiával egybeszámítva pedig mintegy 215 millió embernek. Milliókat ért el a rádió, televízió, videó, film és az internet segítségével (1989) meg az 1947–2015 között írt 34 könyvével.

Gyermekévei és megtérése

Első fotó Billy Grahamről. Forrás: https://memorial.billygraham.org/photo-gallery/

William Franklin „Billy” Graham Jr. 1918. november 7-én – az I. világháború végét jelző fegyverszünet előtt négy nappal – Charlotte-ban (Észak-Karolina) egy farmon született. Itt a gazdasági válság idején, a családi tehenészetben tanulta meg értékelni a nehéz munkát. (Lánytestvéreivel együtt hajnali háromkor keltek, hogy segítsenek megfejni a 75 tehenet.) Közben módot talált arra is, hogy sok különböző témájú könyvet elolvasson a szénapajtában. Ebből a tehenészfiúból lett a világ evangélistája, Amerika lelkipásztora, aki Harry S. Truman elnöktől Barack Obamáig minden amerikai elnökkel imádkozott. Tinédzserkorában jobban érdekelte a baseball, mint a vallás. De 1934. november 1-én, 16 éves korában ez megváltozott, amikor Mordecai Fowler Ham, egy kentuckyi születésű baptista utazó evangélista több hétig ébredési összejöveteleket tartott Charlotte-ban. A saját szavai szerint: „Elleneztem az evangelizálást. Egy barátom unszolására egyszer mégis elmentem… Aztán estéről estére visszamentem, mert Isten Lelke egyre erősebben szólt hozzám. Aztán egyik este, mikor Jézus elfogadására szólt a hívás, azt mondtam: »Uram, megyek.« Tudtam, hogy egy új irányba indulok.” – Ekkor személyes döntéssel kötelezte el magát a Krisztus követésére. Késő este értek haza. A konyhában gyűlt össze a család, éppen szendvicset készítettek. Billy egyszer csak letette a szendvicset, és ezt mondta anyjának: „Ó, édesanyám, ma este üdvösséget nyertem!”

Tanulmányai és házassága

Ruth és Billy Graham (1943. augusztus 13.) Forrás: https://memorial.billygraham.org/photo-gallery/

A Déli Baptista Szövetség (SBC) egyik gyülekezetében (Peniel Baptist Church, Palatka, Florida) avatták fel prédikátorrá 1939-ben, miután szilárd bibliai alapokat kapott a Florida Bible Institute-ban (ma ez a Trinity College Floridában). A Wheaton College-ban (Illinois) diplomázott 1943-ban, és még ez év augusztus 13-án feleségül vette egyik diáktársát, Ruth McCue Bellt, aki egy orvos-misszionárius leányaként 17 éves koráig Kínában élt. Észak-Karolina hegyvidékén laktak, öt gyermekük született.
A diploma megszerzése után Graham a „Fiatalok Krisztusért” (YFC) szervezethez csatlakozott, amely a fiatalok és sorkatonák közötti szolgálatra jött létre a II. világháború alatt. Ő volt az első teljes idejű munkatárs. Közvetlenül a háború utáni időkben prédikációival bejárta Amerikát és Európát. Mint fiatal evangélista egyre ismertebbé vált.

A Billy Graham Evangelizációs Társaság (BGEA)

Billy Grahamet az 1949-ben Los Angelesben tartott evangelizációs crusade indította el a nemzetközi porondon. Az előzőleg háromhetesre tervezett evangelizáció több mint nyolc hétig tartott, és minden este férfiak, nők és gyermekek sokezres tömege gyűlt össze a belvárosban felállított sátorban, hogy meghallgassák Graham prédikációját. Később úgy emlegették azt a helyszínt, hogy ott állt a „ponyvakatedrális”. (Halála után a BGEA munkatársai azt latolgatták, hogy nem lenne-e illőbb egy „ponyvakatedrális”-ban rendezni a temetését.)

Ennek az evangelizációs kampánynak a csúcsán, 1950-ben alapította meg a Billy Graham Evangelizációs Társaságot (Billy Graham Evangelistic Association [BGEA] – Minneapolis, Minnesota). Első munkatársai voltak: Cliff Barrows, George Beverly („Bev”) Shea és Grady Wilson. Később így nyilatkozott: „Ez volt szolgálatom legjobb döntése.” Ötven évig ő volt a BGEA elnöke, de szervezetileg az igazgatótanács alá rendelte magát. 2000 óta a fia, Franklin vezeti a BGEA-t, székhelyét Charlotte-ba (Észak-Karolina) helyezte át, és ma mintegy 500 munkatárssal dolgozik világszerte.

A BGEA hatásos szolgálatai:

Hour of Decision (Döntés órája). – Hetente világszerte sugárzott rádióprogram, amely több mint ötven éve megy vasárnaponként.
Évente általában hatszor különleges evangelizációs tévéadás sugárzása fő műsoridőben, amelyre igény volt az Egyesült Államokban és Kanadában.
A társaság 41 telefonvonalat működtet 530 készülékkel és 2000 képzett önkéntessel.

Hivatalos lapjuk, a Decision (Döntés) 1,4 millió példányszámban jelenik meg havonta angolul és németül, amelyekből Braille-írású különkiadás is van, és hangkazetta a gyengén látók számára.

A World Wide Pictures több mint 130 filmet készített és forgalmazott, amellyel az evangelizációs filmek egyik élenjáró producere lett a világon. A filmeket 40 nyelvre lefordították, és világszerte milliók látták. Az evangélium üzenetével még börtönökbe és más büntetés-végrehajtó intézetekbe is eljutott.

Nemzetközi porondon

Londonban a Harringay crusade 1954-ben három hónapig tartott, amelyen 185 ezer ember vett részt, és a 20. sz. legjelentősebb vallási eseménye lett Nagy-Britanniában, és Grahamnek nemzetközi elismertséget hozott. Ezt megerősítette a 16 hétig tartó crusade New Yorkban 1957-ben. New York City Central Parkjában 1991-ben 250 000, és Soulban 1973-ban 1,1 milliós tömeg volt.

Világevangelizációs kongresszusokat hívott össze: Berlin (1966), Lausanne (1974). A BGEA három nagy világkonferenciát rendezett a világ utazó evangélistái számára Amszterdamban: 1983-ban 130 országból mintegy 4000 evangélista; 1986-ban 173 országból 8000 evangélista; 2000-ben 10 700 evangélista 209 országból. Ezeken összesen mintegy 24 000 evangélista vett részt. A BGEA ezzel felmérte és megismerte a világ evangélistáinak a helyzetét, és ennek ismeretében szervezett műholdas evangelizációkat 1989 és 1995 között először Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában, majd jött a „Mission Europe” és a „World Mission” Puerto-Ricóból.

Ismertsége és megbecsülése

A Christianity Today International magazin (amelynek társalapítója) szerint:
„Billy Graham volt a 20. század legkiemelkedőbb vallási alakja, aki szervezeteivel és mozgalmával folyamatosan formálta a 21. századot.”

A Gallup közvélemény-kutató intézetnél Graham rendszeresen „A tíz legcsodálatosabb ember a világon” listán van (Ten most admired men in the world). Felméréseikben 1948 óta kiemelkedő személyiségként tartják számon. Páratlan abban, hogy az első tízben összesen 51-szer szerepel (ebből 44-szer egymás után megszakítás nélkül) – többször, mint bárki más a történelemben.

A polgári és a vallásos élet terén több mint 60 éven át végzett nemzetközi tevékenységéért 2001-ben a Brit Birodalom Tiszteletbeli Lovagrendjének (Knight Commander of the order of the British Empire, [KBE]) parancsnokától tiszteletbeli lovagi címet kapott.

Imádság Harry Truman elnökkel való találkozása után 1950-ben. Forrás: https://memorial.billygraham.org/photo-gallery/

Graham tanácsait kikérték köztársasági elnökök, és megjelenésével mindenütt tiszteletet váltott ki a legkülönfélébb világi és vallási körökben.

Megbecsülésük jeléül a különböző intézmények számos díszdoktori címmel halmozták el az Egyesült Államokban és külföldön.

Temetési helye Charlotte (Észak-Karolina)

A családi temetkezési helyük Charlotte-ban van (Észak-Karolina), a BGEA Központ és a Billy Graham Könyvtár közelében. A feleségét, Ruth Bell Grahamet ide temették 2007-ben. Billy és Ruth 64 évet éltek együtt házasságban. Billy Grahamet is itt helyezik végső nyugalomra 2018. március 2-án a felesége mellé. A három lányuk, két fiuk, 19 unokájuk és 41 dédunokájuk a feltámadás reményében búcsúzott tőle.

„Egy nap majd olvasod vagy hallod: Billy Graham meghalt. Nehogy elhidd! Sokkal élőbb leszek, mint most! Csak a lakcímem fog megváltozni. Isten jelenlétébe megyek.”


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!