Baptista Művészeti Napok – Budapest

2016. október 17-28. – Premier KultCafé sajtóközlemény, 2016. október 13.

3370

Az október 17–28. között zajló Baptista Művészeti Napok – Budapest kulturális programsorozat két héten keresztül a Premier KultCafé (1085 Budapest, Üllői út 2–4. – Kálvin tér) rendezvénytermében várja zenei koncertekkel, színházi előadásokkal, filmekkel, kiállítással és könyvbemutatóval a fiatalokat, a gyermekeket, a családokat és minden érdeklődőt.

A klasszikus zenétől a jazzen keresztül a hiphopig, a vígjátéktól a kabaréig a műfajok sokszínűségével találkoznak a látogatók. A fellépők között hallhatunk és láthatunk majd olyan kiváló művészeket, mint Lakatos György (fagott), Meláth Andrea (mezzoszoprán), Szappanos Tibor (tenor), a Kinczel Trió (jazz) és a Keresztkérdés (hiphop). De a fiatal zenei tehetségek, valamint a színházi szereplők is nem mindennapi élményekkel várnak mindenkit.

sajto02A rendezvény szervezője és lebonyolítója a Comenius Ház kulturális és médiairoda, amely a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs osztályának projektje. A Budapesti Baptista Napok fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A sajtótájékoztatón Durkó István, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója ismertette, hogy a program minden egyes rendezvénye jótékonysági célt szolgál: „A fogyatékkal élők munkába állását kívánjuk segíteni.” A koncertek és előadások végén lehetőséget teremtenek arra, hogy a résztvevők adományokat ajánlhassanak fel erre a jótékony célra a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványnak. Az alapítvány a működtetője a programnak helyszínt biztosító Premier KultCafénak, ahol már most is több fogyatékkal élő talált munkahelyre. A Magyarországi Baptista Egyház mindig is feladatának és küldetésének érezte, hogy a megosztó társadalmi különbségek feloldásáért küzdjön és tegyen.

Kárász Róbert, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány elnöke szólt a 2012 óta eltelt évek nagyszerű eredményeiről. Arról is, hogy a Preimer KultCafé nagyszerű tere lett a fogyatékkal élők munkahelyének. Örömének adott hangot, hogy a mostani kulturális programsorozat felajánlásai céljukat tovább fogják segíteni.

sajto01-1Háló Gyula, a baptista egyház kommunikációs vezetője – a program főszervezője – kiemelte a fellépők önzetlen felajánlását. Elmondta, hogy az iskolák, a szociális intézmények és a gyülekezetek is megmozdultak a program szervezése során, hogy a közösségben meglévő kulturális értékeket szétoszthassák minél nagyobb körben.

A fellépők közül először Kübler Dani (a Keresztkérdés zenekar vezetője-rappere) beszélt arról, hogy bizonyára kényelmesebb lenne a keresztény alkotónak és alkotásnak megmaradnia a kiismert egyházi formák és feltétel nélküli testvérszeretet rezervátumának védelmező kerítésén belül, hiszen ott kevesebb a kritika, konfrontáció, ellenvélemény, alacsonyabb a minőségi igény. A Keresztkérdés zenekarral ezeken a kerítéseken lépnek át meggyőződésük és értékrendjük megtartása mellett. Szerinte a liturgiai zene mellett létezik egy olyan keresztény zenei forma is, ahol átadott élet és önkifejezés összeadódva, közvetett módon mutat Istenre.

Benedek Zalán (az Ádám és Éva stand up vígjáték színész-rendezője) szerint az Úr a hetedik napon megpihent, hogy a nyolcadikon megteremtse a fogyatékkal élőket. Elmondta, hogy ennek bizonyára célja van, hiszen manapság divat sajnálni magunkat, aztán mikor egy kerekesszékesre nézünk, annak valahogy kijózanító hatása van, megtanít hálát adni és arra keresni a választ, ő honnan szerzi az erejét, és mit jelent neki a holnap.

Papp Tünde (a különleges gyermekek rajzkiállításának egyik rendezője) arról beszélt, hogy a kiállítás egy kis utazásra invitálja a látogatót, mely utazás során betekintést nyerhet a különleges nevelési igényű gyermekek mindennapjaiba, életébe. Minden képnél a leírások mint modern alkotókat mutatják be a gyermekeket, kiemelve a figyelemre méltó, unikális tulajdonságokat, hisz a művészet jó eszköz arra, hogy többféleképp, szabadon interpretáljunk dolgokat, jelen esetben azzal a céllal, hogy ledöntsük az előítéletek falait, egyenlőbb, színesebb világot teremtsünk.

Tréfás Gábor (az Utcafront Tolerancia Színház vezetője) a hajléktalan és professzionális színészekből álló társulattal kapcsolatban elmondta, hogy a kezdeményezés egyik célja, hogy hidakat építsen a hajléktalan emberek és a civil társadalom között. Az elesett emberekkel szembeni előítéletek csökkentése, a befogadó közeg érzékenyítése. Az előadások alkalmával a néző nem tudja eldönteni, hogy ki a hajléktalan ember, ki a színész és ki a szociális munkás, így szembesülhet azzal, hogy „a másik, aki ugyanaz” (Borges). Társadalmi kapcsolatok létrehozása, megerősítése a civil világgal. Lehetőség, hogy altruista beállítottságú emberek támogathassanak arra szorulókat egy nem szokványos és szórakoztató formában. Másodsorban, de nem másodlagosan fontos cél a hajléktalan emberek készségfejlesztése, önbizalmának növelése, képessé tevése (empowerment). Ezzel is segítve társadalmi integrációjukat.

A rendező Comenius Ház célja, hogy végleges helyet találjon az egyházhoz tartozó fiatal és felnőtt művészek, társulatok, kulturális és szolgáltató csoportok számára. Mostani rendezvényükkel ennek megvalósulását is kívánják támogatni.

A Baptista Művészeti Napok – Budapest rendezvénnyel kapcsolatos további információk a www.comeniushaz.hu oldalon találhatók.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!