Baptista Művészeti Napok 2018 – gálakoncert és díjátadó

3245

Immár harmadik éve került megrendezésre a Baptista Művészeti Napok programsorozata. Az idei eseménysor záróakkordja a november 19-i gálakoncert és díjátadó ünnepség volt, amelynek ezúttal a Wesselényi Utcai Baptista Imaház adott otthont.

A koncertet Háló Gyula MBE kommunikációs vezető nyitotta meg, ünnepi beszédében felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a baptista közösség a művészet eszközeivel is egyre inkább hirdesse az evangéliumot.

A Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola Ébredés kórusa műsorában megmutatta a csodát, melyet a kettős különlegességű, tehetséges gyermekek világa rejt. Az iskola tanulói és felkészítő művésztanáruk, Tóth-Ilkó Zsuzsanna által megszólaltatott dalok és zeneszámok között versrészletek csendültek fel Aranyosi Ervin Naptánc és Imádkozom egy szebb világért című műveiből.

A Szilágyi család zenei szolgálatával tett bizonyságot arról, hogy a szent zene szeretetét mindenkor alárendelik a gyülekezetépítésnek, Isten dicsőítésének. Az ötgyermekes lelkipásztorcsalád tagjai közül Szilágyiné Mátyus Elvira (zongora), Szilágyi Júlia (hegedű, ének), Szilágyiné Kirkósa Ágnes (hegedű) és férje, Szilágyi Kristóf (fagott) művészetében gyönyörködhettek a jelenlévők.

Ezt követően Verebélyi Noémi színész-énekes előadásában hangzott el két D. Nagy Imre-költemény. A versek tolmácsolásában érzékelhetővé vált az előadó művészi hitvallása: „Bármit csinálsz, szívvel tedd, és Isten is megsegít!”

Dósa Csenge, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakos hallgatója magával ragadó játékát Yumiko Sakai kísérte zongorán.

A baptista művészeti díjak átadása Papp János egyházelnök igei gondolataival kezdődött, amelyek a 2Kor 5,20 igén alapultak. „Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!” A művészek Isten követei, akik Isten üzenetét hordozzák. A Szentlélek által bölcsen és eredményesen tudják használni ajándékukat az Isten országának terjedésére. Az idei díjazottak méltatását Kovács Viktória, az MBE kommunikációs munkatársa olvasta fel. Az egyház vezetőségének döntése alapján a 2018 Baptista Művésze díjat Mező Misi énekes, a 2018 Fiatal Baptista Művésze pedig Dósa Csenge, a ZAK hallgatója vehette át Papp János egyházelnöktől.

A koncert hátralévő részében ifj. Bazsinka József tubaművész, tanár, a 2010-ben alakult, Junior Prima díjas In Medias Brass rézfúvós kvintett alapító tagja Bach g-moll Gambaszonátájának első két tételével tette még emelkedettebbé az estébe nyúló délután perceit Tóth Sámuel Csaba zongoraművész kíséretével.

Befejezésül a Vox Nova Baptista Férfikar evangéliumi énekeinek üzenetei csendültek fel, melyek mondanivalója valódi lelki táplálékot nyújtott a közönség számára. Az énekkart Szilágyiné Mátyus Elvira vezényelte, zongorán közreműködött Tóth Sámuel Csaba.

A záróáldást Yelisey Pronin lembergi (Ukrajna) gyülekezetplántáló és a Baptista Szeminárium oktatója mondta el. Imában kérte a művészekre és a szolgálattevőkre Isten áldását hivatásuk gyakorlásában.

A gálakoncert végén a jelenlévők megtekinthették Szeredi Etelka és Szmutka Katalin festőművészek kiállítását. A teraszon pedig tea, pogácsa és aprósütemény várta a vendégeket.

 

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!