Az ismeret és a tanulás fontossága

2148

Az ismeret, a helyes felismerés, az ezekhez szükséges oktatás és tanulás fontosságát hangsúlyozzák a reformáció hónapjának ez évi programjain – mondta Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT főtitkára elmondta: a mostani ünnep főként az oktatásról, Isten rendjéről szól, azt hirdetik, „mit kér tőlünk az Isten 2015-ben?”.

Ezt megválaszolva Fischl Vilmos azt emelte ki: „figyelnünk kell a szentírásra”, és „figyelnünk kell Krisztusra”. Mint kiemelte: a reformáció megtanít a rendre, a helyes felismerésre, és hogy az életben folyamatosan szükség van a megújulásra.

A programsorozat csütörtökön a budapesti Deák téri evangélikus templomban vette kezdetét. A következő rendezvényt szombaton Győrben tartják, amely arról szól majd, hogy egy keresztény nőnek mi a szerepe a családban, miként tudja átadni a keresztény szemléletet gyermekének. Október 11-én békési missziót tartanak, ahol Fekete Károly református püspök beszél majd.

Október 14-én Szegeden az ökumenikus tanács folyóiratának 90. jubileumát tartják, az ünnepi számban többek között a migrációval foglalkoznak. Október 18-án reformációi gálaestet tartanak, ahol Trócsányi László igazságügyminiszter „Reformáció és rend” címmel tart előadást. Október 25-én közös úrvacsorával ünnepelnek, majd a reformáció emléknapján, október 31-én Budapesten, a Városligeti fasorban zárják a reformáció hónapját – fejtette ki Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára az M1 aktuális csatornán.

Forrás: http://www.evangelikus.hu/reformacio-fischl-nyilatkozat


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!