Auschwitzi tanulmányút

1161

Két nap leforgása alatt mintegy 1000 kilométert tett meg autóbusszal az a 42 fős csapat, amely arra vállalkozott, hogy egy tanulmányút keretében ellátogasson az auschwitzi és birkenaui koncentrációs táborba, a második világháború alatt végrehajtott kegyetlen népirtás helyszínére.

2019. március 15-én a hajnali órákban indult az autóbusz Budapestről a Benczúr u. 31. elől, hiszen a Baptista Teológiai Akadémia jelenlegi és korábbi tanulói, valamint hozzátartozóik alkották a csoportot. A több mint nyolcórás út során megtekintettünk két DVD-filmet, amelyben a holokauszt túlélői beszélték el a koncentrációs táborokban átélt borzalmakat. Kora délután érkeztünk meg a Krakkótól kb. 70 kilométerre található Auschwitzba. Itt magyar ajkú idegenvezetővel tekintettük meg az eredeti koncentrációs tábort (Auschwitz I.), amely megközelítőleg 70.000 ember halálának színhelye volt. Szívfacsaró és megrendítő élmény volt a kiirtott felebarátaink, köztük ártatlan gyermekek ruházatának és személyes tárgyainak, sőt levágott hajcsomóinak látványa.

A krakkói Félix Hotelben ért véget az első nap vacsorával és pihenéssel. Másnap Auschwitz II.-t, a birkenaui megsemmisítő tábort néztük meg, ahol láthattuk többek között a bejáratnál „A halál kapujá”-t, a vasúti síneket, valamint egy vagont, amelyben éppen Magyarországról deportált zsidókat szállítottak.

A legemlékezetesebb látványt az összedőlt gázkamrák, illetve a barakkok maradványai nyújtják. A tábor területén kiépített emlékhely mellett Marton Zsolt lelkipásztor, BTA-tanársegéd, a tanulmányút lelki vezetője „A gyászolók Káddisá”-nak felolvasásával, közös elimádkozásával segített bennünket a méltó emlékezésben. A sínek mellett mindannyian elhelyezhettünk egy-egy személyes gondolatot, üzenetet tartalmazó maceva-táblát. Ezen az emlékhelyen Kissné Balázs Barbara BTA-hallgató, a tanulmányút szervezője, és férje, Kiss Kálmán kalauzolt bennünket, akik az Élet Menete Alapítvány vezető önkénteseiként számos utat szerveztek már Auschwitz-Birkenauba, és az alapítványi önkéntes munkájuk során szereztek gyakorlatot és tudást. Ezúton is köszönjük a szervezők és a lelki vezető áldozatos munkáját, hogy létrejöhetett ez a tanulmányút. Egy rövid krakkói városnézéssel zárult szervezett programunk a zsidó negyedben, amelyhez Barbarától kaptunk egy látnivalókat tartalmazó segédletet. Éjjel 2 óra tájban érkeztünk vissza Budapestre a kiindulási helyszínre. Nagyon hálás vagyok a jó Istennek, hogy lehetővé tette, hogy én is részt vehettem ezen az úton, amely mélyen elgondolkodtatott, közelebb vitt mennyei Atyámhoz, és formálta az értékrendemet, a gondolkodásmódomat.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció