Szeptember 29-én Tuzséron a Lónyay Menyhért Általános Iskola, illetve a Csillagpont Tanoda számára adott át adományt a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány.

A Lónyay Menyhért Általános Iskola elsős diákjainak tanszereket és édességet, illetve játékokat adtak át az iskola könyvtárában. „A diákok és az iskola támogatásával az alapítvány célja, hogy minden gyermek számára biztosítottak legyenek a tanulás alapvető feltételei. Nagyon becsüljük azt a munkát, amit a helyi pedagógusok végeznek, és szeretnénk támogatni őket olyan módon, ahogy arra lehetőségünk van. Hiszünk abban, hogy minden ember értékes és méltó arra, hogy értékes életet élhessen. Szeretnénk, ha ezt már gyermekkorban megértenék a diákok, és így tekintenének önmagukra és egymásra” – mondta Bacsó Benjámin, a BTESZ Alapítvány elnöke.

A délután során a Csillagpont Tanodába is ellátogatott Bacsó Benjámin, ahol az alapítvány „Mesterséges intelligenciával a hátrányos helyzetű gyermekek jövőjéért” projektjét indította el. Ennek keretében öt tabletet adtak át, melyeken 15 gyermek számára biztosított a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás PRO felhasználói fiókjainak használata. Az alkalmazás használatával a fiatalok játékosan sajátíthatják el az angol nyelvet, miközben mentoraink támogatják őket, a mesterséges intelligencia segítségével pedig szóbeli készségeik is fejlődhetnek. Az angol nyelv tanulása a továbbtanulásban és a munkavállalásban is segíti a fiatalok felzárkózását.

Puporka Gusztáv tanodavezető elmondta: „Célunk, hogy egy olyan generáció nőjön fel itt a cigányságon belül is, akiknek van szakma a kezükben, akik tudják és akarják is alakítani a cigányság jövőjét. Ahhoz, hogy reményteljes jövőt kapjunk, foglalkoznunk kell ezekkel a fiatalokkal és gyermekekkel, hogy ők is meglássák, hogy miben tehetségesek, mi a feladatuk ebben a társadalomban. Emellett én nagyon fontosnak tartom azt is, hogy Istenbe vessék a hitüket, és ezáltal kapjanak egy teljesen más perspektívát.”

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány célja a jövő generációjának hátrányos helyzetből induló, de szerencsésebb társaikhoz hasonló álmokkal élő tagjainak segítése. Azoknak szeretnénk támogatást adni, akik azonos képességekkel, de messze lemaradó lehetőségekkel állnak rajtvonalhoz. Hiszünk abban, hogy munkánkkal egyre több gyereknek biztosíthatjuk, hogy olyan szakmát szerezzen, amit szeret, és amiben sikereket érhet el. Ha ez megtörténik, nem valószínű, hogy élete utolsó éveit kiszolgáltatottan, hajléktalanul kell majd leélnie.