Fontos információk az adó 1%-áról

2876

Fontos tudatosítani, hogy az 1+1% felajánlása nem adomány, hanem rendelkezés arról az összegről, amelyet az állam eleve levont az adónkból. A felajánlók csupán arról döntenek, melyik egyházé és/vagy szervezeté legyen! Ha valaki nem rendelkezik róla, úgy az államháztartás keretein belül kerül felhasználásra!

Újdonságok az adózásban 2017-ben

2017-ben a NAV készíti el az adófizetők jelentős részének a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, amelyet az ügyfél elfogad, vagy módosít. Amennyiben a NAV által készített tervezetet az adófizető nem módosítja, és 2017. május 22-ig nem nyújt be 16SZJA jelű bevallást, és addig munkáltatói adómegállapítás sem érkezik az adófizetőre vonatkozóan, akkor a NAV által elkészített tervezet lesz az adófizető hivatalos adóbevallása. Ebben az esetben a csomagból kimarad a közvetlen 1%-os felajánlás. De emellett továbbra is lehetőség van külön borítékban eljuttatni a NAV-hoz a rendelkező nyilatkozatot május 22-ig!!!

Ki rendelkezhet 2017-ben?

Bárki, aki 2016-ban adóköteles jövedelmet kapott, és erről jövedelemadó-bevallás készül, és megfizeti a kiszabott adót. Fontos! Ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt), az egyházak részére még ebben az esetben is szükséges rendelkeznie, mivel az egyházak – az 1%-on túli – kiegészítő állami támogatása a rendelkezők száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik.

Hogyan rendelkezhet?

A rendelkezését – 2017. május 22-ig – megteheti:

  • a rendelkező nyilatkozatot lezárt, adóazonosító jelével ellátott, postai borítékban, személyesen vagy postán eljuttatva a NAV-hoz; vagy
  • a 16SZJA jelű személyijövedelemadó-bevallásban, azzal együtt benyújtva; vagy
  • munkáltatói adómegállapítás esetén munkáltatójához (2017. május 10-ig, lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban) eljuttatott nyilatkozatban; vagy
  • a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) közzétett általános nyomtatványkitöltő és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitöltött „16EGYSZA” jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapját kinyomtatva, lezárt, adóazonosító jelével ellátott, postai borítékban, személyesen vagy postán, illetőleg elektronikus űrlapként, elektronikus úton (meghatalmazott esetén külön megbízás alapján) eljuttatva a NAV-hoz; vagy
  • 2017. március 15-től a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) és a www.magyarorszag.hu oldalról elérhető, webalapú kitöltő-ellenőrző program (WebNYK) segítségével.

Határidők

Február 27. – Egyéni vállalkozók szja-bevallása. Ekkor rendelkezhet az 1%-ról is.

Május 10. – Ha a munkáltató készíti el az adóbevallást, eddig a napig lehet átadni a rendelkezést tartalmazó borítékot. (Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!)

Május 22. – Szja-bevallás és 1+1% felajánlásának végső határideje! Amennyiben sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján nem rendelkezett, lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz.

FONTOS!

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz május 22-ig.

Érvényesség

A rendelkező nyilatkozaton a megfelelő helyre kell írni az egyház technikai számát, illetve a támogatni kívánt szervezet adószámát, különben érvénytelenné válik.

A Magyarországi Baptista Egyház technikai száma: 0286

Amennyiben nem rendelkezik egyéb alapítvány vagy civil szervezet számára:

a Baptista Szeretetszolgálat adószáma: 18485529-1-42