A történelmi egyházak és az önkormányzat együtt ünnepli a virágvasárnapot Debrecenben

2382

Debrecenben közösen ünnepli a virágvasárnapot a város és a történelmi egyházak. Az ünnephez kapcsolódó programokról, valamint az önkormányzat és az egyházak egyedülálló összefogásáról március 22-én a Régi Városházán tartottak sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztatón részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség evangélikus igazgató lelkésze, Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese, Sipos Barnabás, a debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parochusa, és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp László polgármester örömmel emlékezett vissza a tavalyi, hagyományteremtő szándékkal szervezett ökumenikus virágvasárnapi programsorozatra. Rámutatott, Debrecen számára az egyházak jelenléte kiemelten fontos, külön karaktert ad a városnak – ez testesül meg a közös ünneplésben is, tanúságot téve az egység mellett. Szeretné, ha ez az összefogás olyan eseménnyé válna, amely hozzátartozik a húsvéti ünnepkör helyi hagyományaihoz, és arra biztatta a debrecenieket és a környező települések lakóit, hogy csatlakozzanak a virágvasárnapi programhoz.

Fekete Károly református püspök elmondta: a virágvasárnap, amikor Jézus Krisztus elindult a szenvedés útján a megváltásért, fontos nyitány számunkra is. Ennek megélése rávezet bennünket a feltámadás ünnepére. Jézus örömujjongás kíséretében vonult be az Egyház életébe. A hozsanna arámiul segélykiáltást, hívást jelent. 2018-ban is hívjuk Jézust. Ez pedig megmutatja: Jézusnak kell bevonulnia, nem pedig nekünk felvonulnunk. Milyen nehéz ma a jézusi gondolatoknak bevonulniuk az élet azon tereire, ahol a hétköznapjainkat éljük. Jó lenne, ha a mindennapjainkban is megtörténne, ami virágvasárnap történik, a békességadás, a szabadítás, tisztulás; olyan helyreállítás, amikor meg kell hátrálnia a gonosznak, és előtérbe kell kerülnie a jézusinak.

Palánki Ferenc megyéspüspök a virágvasárnap lényegi mozzanatáról beszélt, amikor Jézus bevonul a szent városba, elindul a szenvedés útján. Ezen a vasárnapon mi is Jézus szenvedésére, passiójára emlékezünk, így ez a nap a római katolikus liturgia szerint szenvedésvasárnap is. Ahogy Jézus bevonult a szent városba, mi is bekapcsolódunk a történésekbe azáltal, hogy végiggondoljuk Jézus szenvedésének, szeretetének állomásait. A megyéspüspök hozzátette, külön öröm számára, hogy a megváltás, a szeretet történetét a történelmi egyházak együtt élhetik át. A szent tér, a templom határait kitágítják a városi keresztút során, a belváros utcáit is bevonják a megszentelt közegbe azáltal, hogy az evangélium, Jézus szenvedéstörténete ott is elhangzik.

Kocsis Fülöp érsek a sajtótájékoztatón elmondta, a görögkatolikus liturgiában nincs keresztút, viszont a bizánci egyház ünnepléséhez szervesen hozzátartozik. Az egyházi ünneplés során nemcsak Jézus kétezer évvel ezelőtti szenvedéstörténetét jelenítik meg, hanem egy ma is folyamatosan zajló eseményt is. Ilyen a virágvasárnap, nagypéntek és húsvét ünnepe, amikor az események szereplőivé válik a mai ember.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, náluk sem bevett hagyomány a keresztútjárás, de fontosnak tartják azt, hogy csatlakozzanak a hagyományteremtéshez. Ez az alkalom jó lehetőség arra is, hogy kapcsolatok épüljenek a felekezetek között, melyek a keresztény egységet nemcsak az ökumenikus imahéten kívánják erősíteni, hanem a keresztény ünnepek közös megélése során is.

Bereczki Lajos baptista lelkész rámutatott: az első keresztények első nagy ünnepe a húsvét volt. Most átélhetjük és újra odaszánhatjuk magunkat annak szolgálatára, hogy Jézus Krisztus keresztje összeköti a különböző felekezetek híveit, papjait, hiszen testvérek vagyunk az ő szeretetében.

Sipos Barnabás ortodox parochus elmondta, bár az ő vallási hagyományuk szerint egy héttel később ünneplik a virágvasárnapot, illetve a húsvétvasárnapot, az egységet nem szeretnék megbontani, és osztozni akarnak abban az örömben, ami az embereket ezen az ünnepen eltölti. Utalt az ortodox egyház kiváltságos szerepére Jeruzsálemben, hiszen ők a húsvétot a történések színhelyén ünnepelhetik meg. Az ortodox húsvét előestéjén a Szent Sír-templomban a jeruzsálemi pátriárka imádságára a Szent Sírban felgyullad a mécsesek lángja, és ez a láng nem éget. E csodás esemény minden nagyszombaton lejátszódik Jeruzsálemben, amit ugyanazzal a hittel szemlélhet a keresztény ember, mint az Szent Eucharisztiát.

Végül Bódor Edit bemutatta a virágvasárnapi debreceni programot. A rendezvény március 25-én, vasárnap 16 órakor a Csapó utcai sétálóövezetben kezdődik Palánki Ferenc megyéspüspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita barkaszentelési liturgiájával. A szertartáson köszöntőt mond Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész és Papp László, Debrecen polgármestere, majd Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását idézi meg az ünnepi menet.

Ezután keresztútjárás indul a Kossuth tér (Főnix-szökőkút) – csonkatemplom – kormányhivatal – Szent Anna-székesegyház – Csokonai Színház – városháza – Kossuth tér (Főnix-szökőkút) útvonalon. A keresztút stációit az alábbi egyházközségek „fogadták örökbe”: Debreceni Görögkatolikus Parókia, Debrecen-kistemplom-ispotályi Református Egyházközség, Debreceni Evangélikus Egyházközség, Szent Anna-főplébánia, Debreceni Baptista Gyülekezet, debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség. A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a résztvevőket. Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész olvassa fel.

18 órakor kezdődik a Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata Dominica Palmarum címmel. Köszöntőt mond Fekete Károly református püspök, igét hirdet Sajtos Szilárd tábori lelkész, őrnagy, vezényel Pál István őrnagy, közreműködik az Ady Leánykar és a Nyíregyházi Egyetem kamarakórusa.

Forrás: Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!