A szeretet törvénye

Krisztus rajtunk keresztül! – Krisztus a szolgáltatáson keresztül!

2048

A Magyarországi Baptista Egyházhoz tartozó szociális szolgáltatások szakembereinek éves vezetői konferenciáját a siófoki Azúr Hotelben tartották február 22–23-án.

A konferenciára elsősorban a baptista szociális szolgáltatói körben dolgozó vezető munkatársak, szakemberek kaptak meghívást, kiegészülve a szociális szakmában dolgozó irányító szakemberekkel, gyülekezeti közösséghez tartozó szociális munkatársakkal.
A baptista egyházban jelenleg 15 belső egyházi jogi személy fenntartó van, amely szociális szolgáltatást működtet. Természetesen a fenntartók között nagy méretbeli különbségek vannak. Összességében több mint 20 ezer ellátott számára nyújt szolgáltatást a mintegy 2,5 ezer munkatárs az egyházhoz tartozó fenntartók által működtetett intézményekben. A nyújtott szolgáltatások köre csaknem teljesen lefedi a teljes szociális és gyermekjóléti szolgáltatási kört. Alig van olyan szociális vagy gyermekjóléti szolgáltatás, melyet valahol baptista fenntartó nem nyújt.

A konferenciának több fontos célja volt. Elindult az EFOP 1.9.8. számú, szociális módszertani fejlesztéseket szolgáló európai uniós projekt. Másik kiemelt téma volt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25 évvel ezelőtti hatályba lépése. A kezdetek óta majdnem hatszorosára nőtt jogszabály az alapja a segítő tevékenységet végző szolgáltatóknak mindmáig. A rászoruló emberek felé megnyilvánuló társadalmi szolidaritás szabályozó kerete a szociális törvény.
A résztvevők nagy többsége, mintegy 150 fő mindkét napon jelen volt, de többen jöttek csak az első vagy a második napra is. Különlegessége volt a szociális törvény alkotására való visszaemlékezésnek, hogy azon jelen voltak, megszólaltak az akkori törvényalkotók, dr. Surján László miniszter úr és vezető munkatársai.
A törvény, a szociális törvény tisztelete minden állampolgár kötelessége, a hívő ember kötelessége is kiemelten. Az egyházi szolgáltatásban megnyilvánuló szolgálat a vonatkozó szakmai jogszabályokon kívül a szeretet törvényének betöltését is jelenti. „Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. (Róm 13,8)
Reményünk a törvények minél tökéletesebb betöltése. A konferencia háttércélja, hogy a szolgáltatóhálózat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a krisztusi szeretetet megmutatva végezze társadalmi szolgálatát.

Krisztus rajtunk keresztül! – Krisztus a szolgáltatáson keresztül!
Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!